Greenpeace snijdt bij Sicilië netten door

ROME, 3 JULI. Leden van de internationale milieu-actiegroep Greenpeace hebben vannacht voor de kust van Sicilië netten van vissersboten doorgesneden en twee tot drie kilometer net aan boord van hun eigen schip gehaald. De groep wilde daarmee protesteren tegen het vissen met kilometers lange drijfnetten op zwaardvis en tonijn, omdat daarmee veel andere vissen worden gedood. Alessandro Giannì, leider van de actie, zei vanmorgen dat Greenpeace een net van naar schatting acht tot tien kilometer heeft ontdekt. De maximaal toegelaten lengte voor drijfnetten is 2,5 kilometer. Milieu-organisaties voeren al langer campagne tegen deze vismethode die vooral ook onder Aziatische vissers populair is. Vooral dolfijnen zijn het slachtoffer van de zogeheten walls of death. In Italië worden de regels voor het vissen met de netten vaak overtreden wegens gebrek aan controle. Bovendien kan alleen een boete worden gegeven als vissers worden betrapt op het gebruik van zo'n net. Op het bezit ervan staat, in tegenstelling tot veel andere landen, geen sanctie.