Greenpeace mag Mururoa niet te dicht naderen

PARIJS/PAPEETE, 3 JULI. De Franse autoriteiten hebben Greenpeace verboden om met het actie-schip Rainbow Warrior II het atol Mururoa, waar de Fransen acht kernproeven willen houden, dichter dan 12 mijl te naderen.

De milieu-organisatie zegt bovendien te beschikken over een officieel document waaruit blijkt dat de Franse marine toestemming heeft om geweld te gebruiken tegen schepen die zich begeven in het gebied waar de proeven worden gehouden. Dat heeft Greenpeace bekend gemaakt.

Het Greenpeace-schip ligt sinds donderdag in de haven van Papeete op Tahiti. De actievoerders willen morgen uitvaren. Gisteren kreeg de kapitein van het schip het verzoek om de 12-mijls-zone in acht te nemen. Greenpeace weigerde een decreet te ondertekenen waarin het belooft de zone niet te zullen schenden.

“De Fransen zeggen dat de proeven op Mururoa en Fangataufa geen bedreiging vormen voor het milieu, maar wel voor vreedzame actievoerders”, aldus een woordvoerder van Greenpeace. “Deze openlijke poging van het Franse leger om Greenpeace te intimideren zal ons niet tegenhouden.”

In de Franse gebiedsdelen in de Stille Oceaan en in Frankrijk zelf is dit weekeinde wederom gedemonstreerd tegen het Franse voornemen om kernproeven uit te voeren. In Parijs namen 5.000 mensen deel aan een demonstratie. “Er zullen deze keer zeker geen appels meer groeien op Mururoa”, aldus een van de slogans in Parijs, verwijzend naar het lievelingsfruit van president Chirac. Ook in Mulhouse, Bordeaux en Belley - de plaats waar minister van defensie Charles Millon burgemeester is - werd dit weekeinde gedemonstreerd. In Nieuw Caledonië trokken 3.000 demonstranten de straat op.

Ook in Australië en Nieuw-Zeeland houden de protesten tegen het Franse voornemen aan. Het Australische kantoor van het reclame-bureau Saatchi & Saatchi heefte een driedelige advertentie-campagne ontworpen om de Fransen op andere gedachten te brengen. Het is de bedoeling dat de advertenties volgende week in Franse kranten zullen verschijnen.

Premier Jim Bolger van Nieuw-Zeeland heeft Frankrijk gewaarschuwd geen aanval uit te voeren op het Greenpeace-schip. “Greenpeace moet zelf beslissen waar men met het schip vaart, maar ik mag toch hopen dat ze op geen enkel moment door de Franse autoriteiten aangevallen zullen worden.” Volgens Bolger moet Parijs het omstreden besluit terugdraaien nu ook in Frankrijk zelf de protesten tegen de kernproeven steeds luider worden.

De Australische premier Paul Keating zegt te vrezen dat het imago van Frankrijk in de regio grote schade zal oplopen als de proeven - gepland tussen september 1996 en mei 1997 - daadwerkelijk plaatsvinden. Keating liet weten dat zijn regering niet van plan is om een officiële boycot van Franse produkten uit te vaardigen. “Maar als burgers geen Franse goederen meer willen kopen, is dat uiteraard hun goed recht.” (Reuter, AP, AFP).