Geen meisje van ja en amen

SAINT-BRIEUC, 3 JULI. Ze heeft blond haar, lichtblauwe ogen en een stralende glimlach. Ze is een Nederlandse actrice die sinds een jaar als comédienne in Parijs werkzaam is. Afgelopen zaterdag debuteerde ze als hospitality dame in de Tour de France en mocht ze als eerste Nederlandse vrouw de gele trui uitreiken.

De 25-jarige Alwien Tulner weet nu hoe de lippen van Jacky Durand aanvoelen, maar zonder enig gevoel van gêne verklaart ze geen idee te hebben hoe Bernard Hinault er uitziet. Eigenlijk houdt ze helemaal niet van wielrennen, maar ze vindt het leuk om mensen te leren kennen. Toen ze vorig jaar een advertentie zag waarin Tour-sponsor Crédit Lyonnais jonge dames vroeg te solliciteren, heeft ze maar heel even geaarzeld met reageren. Een leuke bijverdienste is altijd welkom voor iemand die in het theatervak nog alle kanalen moet leren kennen. “Ik verdien veel meer met dit werk en zie ook nog wat van de wereld. Deze ervaring kan altijd nog van pas komen.”

Ze vertelt met een trots gezicht over de selectiewedstrijden. “Ze wilden geen meisje dat alleen maar 'ja en amen' zei. Die directeur van dat bureau was altijd al gecharmeerd van Hollandse meisjes, want die zijn nu eenmaal veel dynamischer. Die zijn overal toe in staat.” De ondervraging noemt Alwien te idioot voor woorden. Ze moest onder meer uitleggen wat het verschil is tussen erotiek en sensualiteit. “Eerst dacht ik: wat moet ik daar nu mee? Toen heb ik die man heel lief aangekeken en gezegd: dit is sensueel. Daarna kroop ik onder de tafel en zei ik: dit is erotiek. Iedereen stond meteen te klappen en was dolenthousiast.”

Nog drie weken en dan zal ze waarschijnlijk nooit meer een wielerwedstrijd van dichtbij meemaken. Ze wil het liefst filmactrice worden en hoopt dat haar presentatie in de Tour de France een stap in de goede richting is. Als de regisseurs blond haar, blauwe ogen en een stralende glimlach zoeken, dan zijn ze bij Alwien Tulner aan het goede adres.