Enneüs Heerma polijst zijn accent

In februari zei Enneüs Heerma het nog in deze krant: “Authenticiteit staat voor mij gelijk aan geloofwaardigheid. Dat heb ik hoog in mijn vaandel staan.” Ook in de Tweede Kamer kondigde Heerma aan dat het CDA onder zijn leiding “zichzelf” zou zijn, waarmee hij wilde zeggen: zonder de malle fratsen van zijn voorganger Brinkman die een voor de christen-democratie ongekend mediaprofiel ontwikkelde. De huidige fractieleider van het CDA profileerde zich als de rustige gereformeerde Fries aan wie dergelijke moderne mediatrucjes niet besteed waren.

Of authenticiteit voor Heerma een kapitaalkrachtig instrument is, is voor een groeiend aantal mensen binnen zijn partij een vraag naarmate de slechte opiniepeilingen maar voortduren. Zijn Friese accent waarbij bezuinigingen steevast in besuinigingen veranderen en sociaal in sosiaal zou hem een te provinciaalse uitstraling geven, waardoor hij onvoldoende kiezers uit het hele land zou aanspreken. Bovendien legt de rustige Heerma het in het parlementaire debat nogal eens af tegen het geweld van VVD-leider Bolkestein en de steeds aggressiever optredende PvdA-fractievoorzitter Wallage.

En dus is Heerma enige tijd geleden op spraakles gegaan, niet alleen om zijn spraak te 'verhollandsen', maar ook om leniger te worden in het politieke debat, zo meldt zijn voorlichter. Daarmee biedt hij een nieuwe variatie op de traditie van facelifting van CDA-leiders waarbij Van Agt een pukkel liet weghalen, en Lubbers een spleetje tussen zijn tanden liet verdwijnen. Het wachten is nu op het moment dat Heerma ook ûs nasionaal slokje, de Beerenburg laat staan. (KV)

    • Kees Versteegh