En opnieuw moet Rick van der Ploeg op het matje komen

Rick is ambitieus èn goed voor iedere week een politieke rel, voorspelde de financieel woordvoerder van de PvdA-fractie, Ad Melkert, in december 1993. Nog voordat hij werd beëdigd als Tweede-Kamerlid was Rick van der Ploeg al het enfant terrible van de fractie van de Partij van de Arbeid.

De huidige minister van sociale zaken en werkgelegenheid heeft gelijk gekregen. Professor Rick van der Ploeg is financieel woordvoerder van de fractie geworden en de bron van levendige fractievergaderingen en boeiende polemieken met fractiegenoten.

Vorige week werd Van der Ploeg weer eens op het matje geroepen bij de fractieleiding. “We zijn de tel kwijt geraakt”, scherst een fractiegenoot. Volgens Jan van Zijl, secretaris van de fractie, had Van der Ploeg voor zijn beurt gesproken.

Van Zijl heeft samen met Margot Vliegenthart intensieve gesprekken gevoerd met de VVD-collega's Rudolf de Korte en Jos van Rey over een initiatiefwetsontwerp. De liberale Kamerleden willen het fiscaal voordeel van de kostwinner afschaffen. Het initiatief van De Korte en Van Rey houdt in dat de belastingvrije som voor iedereen gelijk wordt. Dat bedrag is nu voor een kostwinner, meestal een getrouwde man wiens vrouw geen baan heeft, tweemaal zo hoog als voor tweeverdieners. De VVD denkt dat een gelijke belastingvrije som en afschaffing van de voetoverheveling vrouwen stimuleert een (volwaardige) betaalde baan te nemen. De christelijke partijen beschouwen het VVD-voorstel daarom als een aanval op het 'klassieke gezin' en wijzen het resoluut van de hand.

    • Kees Versteegh