Beurshandel tam met oog op sluiten Wall Street morgen

AMSTERDAM, 3 JULI. De aandelenhandel ging op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen uiterst terughoudend van start. Alleen de koers van Polygram trok de aandacht. Het muziek- en amusementsfonds steeg een daalder op 93. Vrijdag boekte deze dochter van Philips al een winst van 2 gulden.

AMSTERDAM De beursgraadmeter, de AEX-index, was rondom het middaguur 0,59 punt gestegen tot 432,97 punten. Richtinggevend nieuws was schaars. Voor de komende twee dagen zeiden handelaren weinig optimistisch te zijn aangezien Wall Street morgen zijn deuren dicht houdt in verband met Onafhankelijkheidsdag. De dollarkoers was nagenoeg onveranderd op 1,5480 gulden.

Mogelijk komt er woensdag weer schot in de zaak. Dan komt de Federal Reserve Board, het bestuur van de Amerikaanse centrale banken, bijeen om te vergaderen over het monetaire beleid.

Bij de internationals was de stemming verdeeld. Philips steeg twee kwartjes op 66,10, Akzo bleef onveranderd op 185,20. KLM en Unilever voegden een dubbeltje toe op respectievelijk 50,40 en 201,70 gulden. Koninklijke Olie liet daarentegen vijftig cent liggen op 188,70.

Op de lokale markt was Weweler uit de gratie. De koers van de Apeldoornse bladverenproducent viel 3 gulden terug op 42,30. Daarmee ging de winst van vrijdag, een plus van 4,30 gulden, weer grotendeels verloren.

Op de Europese wisselmarkten noteerden de meeste valuta's vanmorgen nagenoeg onveranderd. De dollar stond op 1,5480 tegenover 1,5500 aan het slot van de handel vrijdag.

Vandaag is de valutahandel beperkt, omdat morgen de handel in de VS een vrije dag heeft. Daarentegen houdt woensdag het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken, de Fed, zijn reguliere vergadering. Die zou kunnen kunnen resulteren in een renteverlaging. Ook zou het comité kunnen besluiten om op de markten grootschalig dollars te kopen om de met die rentemaatregel gepaard gaande koersdruk op de munt te verminderen. Verder worden komende vrijdag de Amerikaanse werkloosheidscijfers van juni bekendgemaakt.

Ook het pond sterling bleek vanmorgen vrijwel niet van zijn plaats te zijn gekomen. De koers van de Britse munt stond op 2,4670 gulden. Afgelopen vrijdag verliet het pond de markt op 2,4665. De handel wacht op de stemming over het leiderschap van de Britse Conservatieve partij, die morgen wordt gehouden.

TOKIO De Japanse effectenbeurs kon vandaag niet overtuigen. Weliswaar boekte de Nikkei-index van de 225 fondsen op een slotstand van 14.485,41 punten slechts een miniem verlies van 31,99 punten, eerder op de dag was er een verlies van ruim 214 punten opgetreden. Verkopen op grond van termijnnoteringen zorgden voor de sterke daling, die echter later vrijwel geheel werd goedgemaakt door aankopen door instituten.