Bank of England: debâcle Barings door falen directie

AMSTERDAM, 3 JULI. De Bank of England velt in haar lang verwachte rapport over het Barings-debâcle een vernietigend oordeel over de rol die de top van de Britse zakenbank in de affaire heeft gespeeld. De Britse centrale bank gaat echter niet zover dat zij aanbeveelt om betrokkenen voor hun leven uit de City, het Londense financiële district, te verbannen. Barings is sinds maart eigendom van de Nederlandse ING Groep.

De Britse krant Sunday Times meldde gisteren dat de Bank of England in haar rapport vooral kritiek uit op de twee voormalige Barings-directeuren Peter Norris en Ron Baker. Norris en Baker waren de meerderen van de handelaar Nick Leeson wiens financiële transacties in Singapore begin dit jaar de ondergang van Barings inleidden. ING wil geen commentaar geven tot de bankverzekeraar zelf het rapport van de centrale bank heeft gezien.

De Bank of England zal deze week het rapport aan minister Clarke van financiën voorleggen, aldus de Sunday Times. Tenzij de politieke onrust rond de positie van premier Major aanhoudt, volgt publikatie van het rapport nog voor het zomerreces van het Britse parlement.

Begin mei ontsloeg ING al 21 topmanagers bij Barings. Onder hen was Norris, voormalig directievoorzitter van Baring Investment Bank (BIB). Het kantoor in Singapore, dat uiteindelijk ruim twee miljard gulden verlies leed, viel onder zijn verantwoordelijkheid. Ook Ron Baker, hoofd van de afdeling financiële produkten in Londen en Leesons directe baas, is volgens de bank mede-schuldig aan de ondergang van Barings.

Peter Baring, oud-bestuursvoorzitter van Barings, en diens tweede man Andrew Tuckey worden ook bekritiseerd. De Barings-top zou onvoldoende aandacht hebben besteed aan het opzetten van toezichthoudende organen binnen de bank. Beter toezicht had er toe kunnen leiden dat op tijd was ingegrepen in Singapore.

Uitlevering van Leeson door Duitsland aan Singapore lijkt intussen dichterbij gekomen. Volgens berichten in de Duitse pers wordt Leeson in september uitgeleverd aan Singapore. De 28-jarige Leeson was op weg naar Groot-Brittannië toen hij begin maart op de luchthaven van Frankfurt werd aangehouden. Hij verzet zich tegen uitlevering aan Singapore, omdat hij bang is dat justitie in de stadstaat hem veel zwaarder zal straffen dan wanneer hij voor de Britse rechter moet verschijnen. De Britse autoriteiten zijn daar echter niet gevoelig voor, aldus de Duitse krant.

Een Duitse zondagskrant citeerde gisteren een woordvoerder van het parket in Frankfurt die zei er niet aan te twijfelen dat de rechter het uitleveringsverzoek inwilligt. Het verzoek komt vervolgens medio augustus op het bureau van de minister van justitie van Hessen, en vervolgens bij de federale regering in Bonn. Dat betekent dat Duitsland Leeson in september op het vliegtuig naar Singapore kan zetten.