Algerijnse minister, beschouwd als havik, krijgt ontslag

ALGIERS, 3 JULI. De Algerijnse president Liamine Zéroual heeft gisteren minister van binnenlandse zaken Abderahmane Méziane-Chérif, een havik in de strijd tegen moslim-extremisten, ontslagen.

Van officiële zijde werd geen verklaring gegeven voor het ontslag van Méziane-Chérif, die wordt opgevolgd door Mostefa Benmansour, de gouverneur van Annaba. De Algerijnse pers beschuldigt hem er vandaag echter van “de ene onhandigheid op de andere te hebben gestapeld”.

Volgens de krant El-Watan heeft de ex-minister met name een uitspraak tegenover het Franse blad Le Journal de Dimanche duur betaald dat de regering de keuze van het volk zou respecteren als het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) verkiezingen zou winnen. “Een suggestieve frase”, aldus El-Watan. “Voor de publieke opinie wil dat eenvoudig zeggen dat de macht zich gewonnen heeft gegeven aan de fundamentalistische leiders en dat zij werkt aan eerherstel voor het FIS om dat in staat te stellen mee te doen aan de presidentsverkiezingen”.

Daarentegen vraagt de krant Liberté zich af of Méziane-Chérif juist niet is “opgeofferd” aan de “behoeften van de huidige onderhandelingen met het FIS”. De Tribune en El-Khaber op hun beurt zijn het eens dat zijn vervanging door een technocraat dan moet worden gezien als weerspiegeling van de wens van de regering “een grotere neutraliteit” uit te stralen. De feitelijke strijd tegen moslim-extremisten is overigens in grote mate de verantwoordelijkheid van het leger.

De laatste weken wordt voortdurend gespeculeerd over de resultaten van contacten tussen het regime en leiders van het FIS. Er is echter nog geen enkele daadwerkelijke aanwijzing van een ophanden zijnde overeenkomst. (Reuter, AFP)