Vice-president Bosnië gewond na ongeluk

SARAJEVO, 1 JULI. De vice-president van Bosnië, Ejup Ganic, is gisteren zwaar gewond bij een auto-ongeluk, aldus het officiële Bosnische persbureau BH-Press.

De vice-president, die werd overgebracht naar een ziekenhuis in de Kroatische stad Split, is inmiddels geopereerd. Zijn doktoren zijn er in geslaagd om een inwendige bloeding te stoppen.

Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis wordt hij voor een tweede keer geopereerd zodra zijn gezondheidstoestand dat toelaat. De vice-president, die op het moment van het ongeluk aan een dienstreis bezig was, zou ook ernstige wonden hebben aan het hoofd. Volgens de woordvoerder ging het gistermiddag al een beetje beter met de vice-president. Vitale organen van Ganic zouden bij het ongeluk geen onherstelbare schade hebben opgelopen.

Het ongeluk had gistermorgen plaats bij het dorpje Visici in het zuidoosten van Bosnië. Over de exacte toedracht van het ongeluk bestaat nog geen duidelijkheid. Volgens bronnen in Kroatië raakte de auto van de vice-president van de weg af en botste tegen een betonnen muur. Op 28 mei kwam de toenmalige minister van Bosnië, Irfan Ljubijankic, om het leven toen zijn helikopter werd neergehaald door de Kroatische Serviërs.

Ganic staat met de Bosnische president, Izetbegovic, en de premier, Silajdzic, aan het hoofd van Bosnië. De 49-jarige Ganic is sinds november 1990 lid van de presidentiële raad die Bosnië bestuurt. In maart 1994 werd hij vice-president van de Bosnisch-Kroatische federatie. Voordat hij de politiek inging, hield hij zich bezig met natuurwetenschappelijk werk. HIj doceerde aan enkele universiteiten in de Verenigde Staten.