Tien Nederlanders nog geen dieptepunt

SAINT BRIEUC, 1 JULI. Het aantal Nederlanders, tien op 189 coureurs, dat aan de 82ste Tour meedoet is nog geen dieptepunt. In 1978 verschenen in Leiden slechts acht Nederlanders aan het vertrek. Zij wonnen samen toen wel acht etappes, waarvan Jan Raas drie voor zijn rekening nam, Gerrie Knetemann twee, Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper en Henk Lubberding ieder één. Bovendien won de Raleigh-ploeg van Peter Post met onder anderen Raas en Knetemann de ploegentijdrit.

In totaal wonnen in de geschiedenis van de Tour 54 Nederlanders 136 etappes gewonnen. De Zeeuw Theo Middelkamp was in 1936 de eerste Nederlandse ritwinnaar. Sprinter Jean-Paul van Poppel was vorig jaar in Boulogne de laatste landgenoot die een etappe wonnen. Van Poppel heeft in totaal negen zeges behaald, één minder dan de Nederlandse recordhouders Knetemann, Raas en Zoetemelk.