'Soedan moet zich wapenen tegen komplot'

KHARTOUM, 1 JULI. De president van Soedan, generaal-majoor Omar Hasan al-Bashir, heeft zijn volk gisteren opgeroepen klaar te staan om te wapens op te nemen en het land te verdedigen tegen en Egyptische “samenzwering”.

“Wij zullen wapens geven aan wie ze ook maar kan dragen en we zullen alle jongeren oefenen”, aldus de generaal in een toespraak tot een massabijeenkomst ter gelegenheid van de zesde verjaardag van zijn machtsovername. In Soedan zijn alle jongeren overigens al verplicht een militaire opleiding van enkele maanden te volgen.

Volgens de generaal hebben buitenlandse machten, “onder leiding van Hosni Mubarak” het op Soedan gemunt wegens de islamitische oriëntatie van het bewind. “We zijn ons er ten volle van bewust dat ze het op ons gemunt hebben omdat wij in Soedan hebben besloten in vrijheid (van Westerse overheersing) te leven en niet te knielen of te buigen, behalve voor God.”

De uitspraken van de generaal kwamen een dag nadat de Egyptische president Mubarak had aangekondigd dat hij represailles wil nemen tegen Soedan. Mubarak beschuldigt het bewind in Khartoum ervan achter de mislukte moordaanslag op hem, dinsdag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, te zitten. Volgens Mubarak wordt het Soedanese volk geregeerd door een “bende criminelen tegen wie we maatregelen moeten nemen.” Soedan zegt niets met de aanslag te maken te hebben.

Eerder al gisteren had de Soedanese minister van buitenlandse zaken, Ghazi Salaheddin Atabani, in een vraaggesprek met een Libanese krant gezegd dat “Soedan met alles rekening houdt, ook met een Egyptische invasie”. “Hosni Mubarak handelt zonder na te denken”, aldus de minister. “We sluiten niets uit, ook een militaire invasie niet, en we bereiden ons daar op voor door het leger te mobiliseren en de verdediging van het volk door de geest van de jihad (de Heilige Oorlog red) te versterken.”

Eerder deze week kwam het tot een gewapende botsing tussen Soedanese en Egyptische strijdkrachten bij het betwiste grensgebied Halaib, nabij de Rode Zee. Daarbij zouden dinsdagavond twee Soedanese politieagenten om het leven zijn gekomen en zou woensdag een Soedanese soldaat zijn gedood. Donderdag maakte generaal-majoor Mohammad Abdalla Oiweida, hoofd van de Soedanese parlementscommissie voor veiligheid en defensie, bekend dat Egypte “ongebruikelijke troepenbewegingen” bij de grens heeft uitgevoerd. Egypte heeft gezegd van niets te weten.

Volgens diplomaten in Kairo is het zeer onwaarschijnlijk dat het op korte termijn tot een oorlog tussen Egypte en Soedan komt. Ondanks zijn gespierde taal is Mubarak inmiddels afgereisd naar zijn zomerresidentie in Alexandrië. Soedan zelf heeft zijn handen vol aan de oorlog in het zuiden van het land door het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). (AP, AFP, Reuter)