Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

Sicco Mansholt (86) overleden

DEN HAAG, 1 JULI. Dr. Sicco Mansholt is donderdagnacht op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Wapserveen overleden.

Mansholt was in 1972 tot aan zijn pensionering het jaar daarop voorzitter van de Europese Commissie en van 1958 tot en met 1972 vice-voorzitter van de EEG-Commissie. Direct na de Tweede Wereldoorlog, in 1945, werd Mansholt minister van landbouw, een post die hij tot en met 1957 in zes kabinetten zou bezetten. De PvdA'er Mansholt verwierf vooral faam als ontwerper van de landbouwpolitiek in de Europese Gemeenschap. In de jaren '70 gaf Mansholt mede een aanzet tot het ecologie-denken. Hij raakte gegrepen door de aanbevelingen van de Club van Rome, die destijds een alarmerend en baanbrekend rapport over het milieu uitbracht.

De in het Groningse Ulrum geboren Mansholt was voor de oorlog boer in de Wieringermeer en

PAG.2NECROLOGIE

werkte in de jaren dertig op een theeplantage op Java, na zijn opleiding aan de Landbouwschool in Deventer. Tot op hoge leeftijd bleef Mansholt de Nederlandse en internationale politiek actief volgen en becommentariëren.

In een reactie noemde premier en PvdA-leider Kok Mansholt gisteren een “karakteristieke, intelligente en consequente politicus en bestuurder”. Hij herinnerde aan de “heel belangrijke rol die Mansholt als markant sociaal-democraat met Drees en anderen heeft gespeeld op het gebied van de voedselvoorziening na de Tweede Wereldoorlog”.

PvdA-voorzitter Rottenberg noemde Mansholt gisteravond “een fabelachtig pionier van de PvdA”. “Voor jong en oud in de PvdA was hij een voorbeeld, door zijn onomwonden, originele en onafhankelijke stellingname.”

De fractievoorzitter van de PvdA, Wallage, zei: “Ik zal hem mij persoonlijk altijd herinneren als de zoon van een hereboer tegen de Waddendijk die onverbiddelijk de kant koos van de mensen zonder bezit.”