Sancties Taiwan

CHICAGO, 1 JULI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren een einde gemaakt aan sanctiemaatregelen die Washington vorig jaar had ingesteld tegen Taiwan. Clinton verbood toen de import van een aantal Taiwanese produkten, waaronder enkele soorten vis, omdat Taipei niet genoeg deed om tijgers en neushoorns te beschermen. Volgens de president kunnen de sancties nu worden opgeheven omdat Taiwan “substantiële vooruitgang” op het gebied van de bescherming van bedreigde diersoorten heeft geboekt.

Waarnemers verwachten dat het afschaffen van de sancties slecht zal vallen in Peking. De Volksrepubliek beschouwt Taiwan als een opstandige provincie en doet er alles aan om het eiland te isoleren. Peking reageerde vorige maand furieus toen Washington een visum toekende aan de president van Taiwan, Lee Teng-hui, voor een bezoek aan zijn alma mater, Cornell University in de staat New York. (Reuter)