Russische mafia 'wit' miljarden in Israel

TEL AVIV, 1 JULI. De Russische mafia heeft de afgelopen jaren vier miljard dollar in Israel weten te 'witten' en de joodse staat tot een van de belangrijkste centra van haar internationale criminele activiteit gemaakt. Met deze informatie is de inspecteur-generaal van de Israelische politie, Assaf Hafets, deze week teruggekeerd van een werkbezoek aan Rusland.

De politie is tot actie overgegaan nadat vorige maand een grootmoeder en haar kleinzoon volgens politiewoordvoerders “op verschrikkelijke manier” waren vermoord. Het tweetal werd in een flat in Ramat Aviv bij Tel Aviv onthoofd. Deze moorden worden in verband gebracht met chantagepraktijken van de in Israel geïnfiltreerde Russische mafia.

De politie heeft al een speciale eenheid van twintig politiemensen gevormd om de strijd tegen de Russische mafia in coördinatie met de Russische politie aan te binden. Van zijn Russische collega's kreeg Hafets te horen dat er in Rusland driehonderd mafia-bendes bekend zijn, die de afgelopen jaren naar schatting 30 miljard dollar hebben geïnvesteerd in verschillende landen, waaronder de VS, Duitsland, Italië en Israel. De Russen waarschuwden de Israelische politiechef dat de Russische mafia in Israel met zijn dollarvermogen een serieuze poging zal doen om in de Israelische politiek te infiltreren en de verkiezingscampagnes van kandidaten voor de Knesset en politieke partijen zou kunnen financieren. Minister van politie Shahal heeft die vrees reeds eerder uitgesproken.

De Russische politie bevestigde het vermoeden van de Israelische politiechef dat verscheidene vooraanstaande kopstukken uit de Russische onderwereld in Israel de status van immigrant hebben gekregen en onder die dekking in andere delen van de wereld hun criminele activiteit voortzetten. Met vervalste jood-verklaringen zijn niet-joodse bendeleiders door de mazen van de Israelische immigratie-bureaucratie geslipt en hebben daardoor automatisch de Israelische nationaliteit verworven.

Israel is een paradijs voor het witten van zwart geld omdat er nog geen wetgeving is die dergelijke praktijken onmogelijk maakt. Niemand vraagt waar de miljoenen dollars vandaan komen die een toerist of immigrant in een koffertje naar Israel brengt en vandaar uit in het internationale financieringscircuit sluist. Volgens de politie is het hoog tijd dat de Knesset met een speciale wetgeving dit gebruik van Israel als immigratie-land voor joden in de kiem smoort. Ook de 'wet op terugkeer' moet volgens de politie strenger wordt toegepast, zodat geen criminele elementen onder het mom van hun 'jood-zijn' zich in Israel kunnen vestigen.