Ronaldo

FRANS OOSTERWIJK: Ronaldo komt uit Rio

144 blz., geïll., Hard Gras nr 4, L.J. Veen 1995, ƒ 14,50

Ajax, de voetbalclub van de godenzonen, leed vorig seizoen eigenlijk maar één grote nederlaag. Het verloor de dans om de diensten van Ronaldo, de begenadigde voetballer uit Brazilië. Kort voor het WK in de Verenigde Staten legde een delegatie van Ajax persoonlijk contact met de gemakkelijk scorende spits. PSV had in een eerder stadium zijn zaakwaarnemers Martins en Pitta benaderd. In ruil voor het overnemen van de schuldenlast van Ronaldo's voormalige club Sao Cristóvao bezaten zij al in 1991 de rechten van de speler die toen nog niet eens werd beschouwd als een groot talent.

Ajax dacht goed te zitten. Cesar Masci, de president van Ronaldo's tweede club Cruzeiro, kon een jaar geleden in ruil voor Ronaldo's spelerskaart bij elke ABN/Amro-bank een zak met zes miljoen dollar ophalen. De voetballer zelf had zich enthousiast getoond over een transfer naar Amsterdam. Hij kende immers Frank Rijkaard. En Nwankwo Kanu van het jeugd-WK.

Maar Ajax verkeek zich op de Braziliaanse voetbaljungle. PSV aanvankelijk ook. Het was echter al vanaf november '94 naarstig op zoek naar jong Braziliaans voetbaltalent. Frank Arnesen, de opvolger van de ordinair aan de kant geschoven manager Kees Ploegsma, liep menig blauwtje. Vállber, Rivaldo en Zé Elias, ze kwamen allemaal niet. Toen bekend werd dat Inter Milaan zijn optie op Ronaldo, een andere ontdekking van scout/jeugdtrainer Ernie Brandts, was kwijtgeraakt, besloot het PSV-bestuur nog een keer de hulp in te roepen van Ploegsma. Hij gaf het advies om Giovanni Branchini, de Italiaanse zaakwaarnemer van ondermeer Romario, in te schakelen. Dat bleek een gouden tip. Dankzij Branchini drong PSV door tot het trainingskamp van de Braziliaanse nationale ploeg op het WK in de Verenigde Staten. Terwijl Ronaldo met de benen op tafel ongeïnteresseerd over hetgeen achter zijn rug gebeurde tv zat te kijken, kwam de deal vrijwel rond.

PSV moest diep in de buidel tasten: 7.4 miljoen dollar, zes miljoen voor de transfersom en negenhonderduizend dollar tekengeld voor Ronaldo. Aan Branchini werd een half miljoen dollar overgemaakt voor bewezen diensten. Léo Rabelo, een dubieuze makelaar verbonden aan Cruzeiro, stelde een voorwaarde waaraan ook werd voldaan: PSV moest een speler overnemen die hij onder contract had staan. Kees Rijvers mocht hem uitzoeken: het werd de tactisch beperkte voetballer Vampeta voor wie een miljoen dollar moest worden betaald. En het verhaal over deze moderne vorm van slavernij is nog niet uit. De cirkel is rond als Ronaldo over twee jaar, wanneer hij twintig is, naar Inter Milaan vertrekt. De club die vanaf dit seizoen Philips als hoofdsponsor heeft. De club ook die Wim Jonk voor een relatief laag bedrag - nog geen vier miljoen gulden - naar Eindhoven liet vertrekken.

Het zijn interessante feiten die Vrij Nederland-sportredacteur Frans Oosterwijk optekende voor het jongste nummer van het voetbaltijdschrift Hard Gras. Een jaar lang volgde Oosterwijk de voetballer op de voet. Hij toog naar Brazilië waar hij de roots zocht van het talent dat in twee, drie jaar een stormachtige ontwikkeling doormaakte. Van een schamel salaris van 180 dollar per maand bij een club in de sloppenwijken van Rio de Janeiro tot voetbalmiljonair bij PSV. Oosterwijk praatte met zijn ontdekkers, zijn familie, zijn zaakwaarnemers, zijn medespelers, en z'n verguisde vriendin Nádia die volgens velen te veel beslag op hem legt. Ronaldo's vader denkt dat ze alleen maar uit is op z'n geld.

De spelfoutjes in het verhaal in enkele namen zijn onnodig slordig. De door de schrijver gemaakte foto's wijzen op low-budget. Wel viel het de schrijver op dat Nike de nieuwe kledingsponsor van PSV is geworden, terwijl een vertegenwoordiger van deze fabriek voortdurend op de achtergrond bij de transfer aanwezig was. Want ook Ronaldo loopt op Nike.

De heldendaden van Ronaldo in het afgelopen seizoen, waarin hij zijn belofte waar maakte en met dertig treffers Nederlands topscorer werd, worden uitvoeriger belicht dan zijn zwakke prestaties. Gelukkig dat interim-trainer Kees Rijvers wat tegenwicht biedt. Hij constateerde rond de jaarwisseling dat Ronaldo door zijn luiheid de conditie bezat van een veteraan.

    • Erik Oudshoorn