Regels voor verkoop van medicijnen versoepeld

DEN HAAG, 1 JULI. Drogisterijen mogen met ingang van 1996 de prijzen van geneesmiddelen in de winkel vermelden. Dit was tot nu toe verboden. De ministerraad is gisteren akkoord gegaan met een voorstel van minister Borst (volksgezondheid) om dit verbod op te heffen.

Tot nu toe mochten drogisterijen en andere winkels de prijzen van geneesmiddelen alleen op de verpakking vermelden, maar er geen reclame mee maken of andere activiteiten ontplooien om de verkoop te bevorderen. Aanbiedingen in de etalage tonen mocht dus niet. De reden van dit verbod was dat de prijs geen rol mocht spelen bij de aanschaf van medicijnen.

De minister hoopt met deze maatregelen meer concurrentie bij de verkoop van geneesmiddelen te bewerkstelligen. De consument moet zo een prijsbewuste afweging kunnen maken wanneer hij medicijnen koopt. Ook allerlei regels over de toegankelijkheid, de sluiting en de inrichting van apotheken worden ingetrokken. Op die manier moeten apotheken doelmatiger kunnen gaan functioneren.

De bedoeling is dat apotheken zich vrijwillig houden aan eisen die in zogenoemde 'Good Pharmacy Practise' (GPP) staan vermeld. Mocht in de praktijk blijken dat de apotheken de GPP-richtlijnen onvoldoende nakomen, dan kan de minister alsnog besluiten deze normen wettelijk op te leggen.