PTT biedt op belang in Belgisch telecombedrijf

ROTTERDAM, 1 JULI. PTT Telecom heeft samen met zustermaatschappij Swiss Telecom een bod uitgebracht op een belang van 25 procent in Belgacom, het Belgische staatstelefoonbedrijf. Over de hoogte ervan wil het bedrijf geen mededeling doen.

Het bod van PTT Telecom en Swiss Telecom volgt vrijwel onmiddellijk op het geslaagde bod dat dezelfde combinatie (onder de naam Telsource) deed op de Tsjechische staatstelefoonmaatschappij SPT Telecom. Afgelopen woensdag besloot de Tsjechische overheid 27 procent van de SPT-aandelen te gunnen aan Telsource. Het bedrijf betaalt er zo'n 2 miljard gulden voor. De participatie past in het streven van PTT Telecom en Swiss Telecom uitbreiding van hun belangen in het buitenland te zoeken.

De Belgische overheid zoekt al geruime tijd een 'strategische partner' die kennis en kapitaal in Belgacom (26.000 werknemers) wil pompen. Het bedrijf, dat de afgelopen jaren onder leiding van de Nederlander Bessel Kok al een ingrijpende sanering onderging, zou alleen door aansluiting bij een sterke internationale alliantie de vrije concurrentie op een geliberaliseerde telefoonmarkt kunnen overleven. Belgacom, dat op de belangrijkste telecommunicatieterreinen nog monopolist is, boekte vorig jaar 9,7 miljard frank (530 miljoen gulden) netto winst op 117 miljard frank (5,4 miljard gulden) omzet.

Verschillende kandidaten zijn in de race voor het belang in Belgacom, waarop tot en met gisteren kon worden ingeschreven. Schattingen over de waarde van het 25 procentsbelang lopen uiteen van anderhalf tot drie miljard gulden. De commissie die de verkoop van het aandelenpakket begeleidt was gistermiddag niet voor toelichting bereikbaar.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times dingt ook een consortium van British Telecom en het Amerikaanse Bell Atlantic mee. Als andere kandidaten worden het eveneens Amerikaanse Ameritech genoemd en het Italiaanse Stet. Stet was ook kandidaat voor het belang in SPT, waarop het met 1,5 miljard dollar het hoogste bod deed. De Italianen worden, zo menen deskundigen, echter achtervolgd door een slechte reputatie.

Een opmerkelijke bijkomstigheid is dat Bessel Kok, die vorig jaar na een hevig conflict binnen Belgacom tegelijk met de andere bestuurders opstapte, daarna bij PTT Telecom in dienst trad als 'strategisch adviseur'. Kok is, als Telsource-president, een stuwende kracht geweest achter de deelneming in het Tsjechische SPT.