'Names' kunnen hun vermogen twee keer laten werken; Lloyds biedt nieuwe unieke winstkansen

DEN HAAG, 1 JULI. Lloyd's of London, de door miljardenverliezen geteisterde verzekeringsmarkt, biedt unieke winstkansen voor gefortuneerden om hun vermogen twee keer te laten werken. Een deze week gelanceerd nieuw fonds, het Tulip Fund, stelt particulieren en institutionele beleggers in staat met een beperkte aansprakelijkheid te participeren in Lloyd's.

Deelname in Lloyds komt neer op gokken of in een bepaald jaar bij Lloyd's verzekerde rampen in de wereld plaats vinden of niet. Terwijl de veelgeplaagde Londense verzekeringsmarkt achtervolgd wordt door juridische procedures van 'Names', de particulieren die met hun privé-vermogen garant staan voor verliezen van Lloyd's en die de afgelopen jaren in sommige gevallen hun hele bezit hebben zien verdwijnen, stelt het Tulip Fund een aantrekkelijke winst in het vooruitzicht. Na alle dramatische verhalen van gedupeerde Names is het de hoogste tijd voor een positief verhaal over Lloyd's, meent initiatiefnemer Philip van der Ven.

Van der Ven, verzekerings makelaar in Den Haag, verwacht de komende maanden een bedrag tussen de 100 en 150 miljoen gulden bij elkaar te krijgen voor deelname in Lloyd's. Hij hoopt in november de definitieve inschrijving van het Tulip Fund bij Lloyd's rond te hebben.

Institutionele beleggers kunnen voor een minimum van 2,5 miljoen gulden en particulieren voor minimaal 250.000 gulden deelnemen aan het Tulip Fund. Daartoe is slechts vereist dat ze een bankgarantie afgeven voor het bedrag waarvoor ze willen deelnemen. Zo biedt het fonds de mogelijkheid om een extra rendement op een al belegd vermogen te verwezenlijken. Anders dan bij de traditionele Names die in beginsel met hun totale particuliere vermogen garant staan voor eventuele verliezen, blijft de aansprakelijkheid van deelnemers in het Tulip Fund beperkt tot het bedrag van de bankgarantie. Het streven is een netto-rendement van 15 procent per jaar te behalen.

In het prospectus van Tulip Fund wordt ook gewezen op de risico's van deelname in Lloyd's verzekeringsmarkt. “Een deelname in Tulip Fund is speculatief en risicovol. Deelnemers kunnen worden aangesproken voor het gehele gedrag van de verstrekte bankgarantie. Potentiële deelnemers dienen zich ervan te vergewissen dat zij een dergelijk verlies zouden kunnen dragen”, aldus het prospectus.

“Mensen die geen tweeënhalve ton kunnen verliezen, moeten absoluut niet meedoen”, zegt Van der Ven. Maar de risico's zijn volgens hem beperkt nu Lloyd's zelf bezig is schoon schip te maken en een ingrijpende reorganisatie doorvoert. Dit is hèt moment om in Lloyd's te stappen: “Binnen vijf jaar zit Lloyd's vol. Je hebt nu de kans om deel te nemen in de goede syndicaten (de 'verzekeringspools' binnen de markt van Lloyd's) zegt Van der Ven.

Zelf is hij in 1985 Name geworden, in verband met de daarmee verbonden status die hem van pas kwam als zelfstandig makelaar in verzekeringen. Lloyd's heeft volgens hem het dieptepunt achter de rug: na ruim acht miljard pond verliezen over de desastreus verlopen jaren 1988 tot en met 1992 ziet het er naar uit dat Lloyd's over 1993 een winst van één miljard pond zal maken en 1994 en 1995 eveneens positief zal afsluiten. De winst- en verliesrekenigen van Lloyd's lopen steeds drie jaar achter in verband met de afwikkelingen van de verzekeringen. Dat zal vanaf volgend jaar veranderen.

Begin vorige maand heeft Lloyd's een miljardenplan voor sanering van de verzekeringsmarkt aangekondigd. Er komt een 'sterfhuisconstructie', Equitas, voor alle oude verplichtingen tot en met 1992, terwijl de verwachte winsten over 1993 tot en met 1995 zullen worden gebruikt om in één keer de stroppen uit het verleden weg te werken. Tegelijkertijd wordt het 'nieuwe Lloyd's' gestart om de verzekeringsactiviteiten in de toekomst veilig te stellen. Op zowel de oude Names als nieuw toetredende Names wordt een beroep gedaan om de financiële structuur van Lloyd's te versterken.

Hoewel Van der Ven verwacht dat dit hervormingsplan het komende halfjaar zal worden aanvaard, bestaat hierover geen zekerheid. Het verzet van in het verleden gedupeerde Names en juridische procedures kunnen dit belemmeren. Ook zouden verzekeringsfirma's die binnen Lloyd's actief zijn, in acute financiële problemen kunnen raken waardoor de financiering van Equitas op losse schroeven zou komen te staan.

Ter versterking van het vermogen opende Lloyd's begin vorig jaar de mogelijkheid om, naast particulieren, ook bedrijven als Name toe te laten. Dat bracht Van der Ven op de gedachte om een bedrijf te beginnen dat als 'corporate Name' in Lloyd's zou kunnen deelnemen. Het recente toekomstplan van Lloyd's heeft de mogelijkheden hiervoor verder verruimd.

Volgens Van der Ven kan het Equitas-plan onmogelijk afketsen op onwil van Names die weigeren te betalen. “Als Equitas niet van de grond komt, dan bestaat Lloyd's niet meer. En als Lloyd's gesloten wordt, dan is het afgelopen met verzekeren in de wereld. Vergeet niet dat Lloyd's nog altijd zo'n 30 procent van de wereldmarkt van de non-life verzekeringen in handen heeft. Lloyd's kán gewoonweg nooit vergaan.”

Van der Ven verwacht dat een aantal 'oude Names', waarvan er in Nederland omstreeks dertig zijn, ondanks hun recente negatieve ervaringen met Lloyd's belangstelling voor het Tulip Fund zal tonen. Ook elders op het Europese vasteland en in het Verre Oosten hoopt hij deelnemers te werven. Vergeleken met de oude situatie is de nieuwe opzet immers sterkt verbeterd, meent hij. De aansprakelijkheid is beperkt, de kans dat de bankgarantie daadwerkelijk wordt aangesproken is kleiner. Hij zegt dat de agent die de verzekeringssyndicaten van Lloyd's uitkiest waaraan Tulip Fund zal deelnemen, garant staat voor een zorgvuldige beperking van de risico's.

Sinds de mogelijkheid van ondernemerslidmaatschap begin 1994 is opengesteld, zijn in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Zwitserland. beleggingsmaatschappijen opgericht die aandelen uitgeven voor deelname in Lloyd's. Het Tulip Fund is het eerste fonds dat uitsluitend werkt met een bankgarantie. Technisch en juridisch zit het buitengewoon ingewikkeld in elkaar. “Maar”, zegt Van der Ven, “we hebben alles teruggebracht tot een eenvoudig verhaal.”

    • Roel Janssen