Menselijke fout oorzaak ongeval van baanwerkers

GENNEP, 1 JULI. Het spoorwegongeval op 31 mei in Mook en Middelaar, waarbij drie NS-baanwerkers om het leven kwamen, is te wijten aan een menselijke fout. Verantwoordelijke NS-medewerkers hebben niet gemerkt dat een wissel verkeerd stond. Dit concludeert een onderzoeksteam van de politie, dat in opdracht van de officier van justitie in Roermond een onderzoek instelde.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Molenhoek op het traject Nijmegen-Venlo. Baanwerkers van de NS werkten daar aan de wissels. Het justitiële onderzoek naar de oorzaak van het ongeval is nagenoeg afgerond. Het proces-verbaal gaat volgende week naar de officier van justitie.

Het onderzoek richtte zich vooral op technische aspecten van het werken aan een spoorweg en de daarbij horende veiligheidsmaatregelen. Al deze facetten waren in orde.

Gebleken is dat op het moment dat de trein naderde een wissel in de verkeerde richting leidde. De machinist, die dat zag, kon de trein echter niet tijdig stoppen. Die reed van spoor 1 op spoor 2. Aan dat laatste spoor werkten de baanwerkers.

Voor dergelijk werk is een “algemeen leider werkzaamheden” verantwoordelijk. Die wijst een veiligheidsman aan en instrueert die. Beiden zijn verantwoordelijk voor de veiligheid. De politie heeft beide NS-medewerkers als verdachten aangemerkt en gehoord omdat het hen was ontgaan dat er een wissel in de verkeerde stand lag. (ANP)