Kok: spanningen hebben coalitie niet geschaad

DEN HAAG, 1 JULI. De coalitie heeft niet geleden van de recente spanningen tussen de regeringsfracties. Dit zei minister-president Kok gisteravond bij zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

In het dagblad De Gelderlander zegt Kok vandaag in een interview dat Bolkestein naar zijn mening “geen gelukkige hand (heeft) gehad als het erom gaat een bijdrage te leveren aan het versterken van de eenheid in de coalitie”.

Afgelopen week kapittelde PvdA-fractievoorzitter Wallage VVD-leider Bolkestein omdat deze had betoogd dat Nederland de eigen troepen uit Bosnië moet terugtrekken. Ook uitlatingen van de liberale leider afgelopen dinsdag in de Nieuwe Revu waarin hij zei dat ex-CPN-leden in vergelijking met oud-NSB'ers lang niet zoveel rekening en verantwoording hebben afgelegd, kwam hem op reprimandes van zijn collega's in de regeringscoalitie te staan.

Maar Kok zei gisteren in een toelichting dat hij de houding van Bolkestein “niet bedreigend vindt voor de coalitie”. Volgens de minister-president zijn er “in ieder gezin ook wel eens spanningen”. Kok meent dat het bij de uitlatingen van Bolkestein meer gaat om “incidenten” dan een “trend”. Hij zei te vinden dat er te veel aandacht besteed wordt aan persoonlijke tegenstellingen.

Volgens Kok wordt er nog steeds goed samengewerkt tussen de regeringspartijen: “Het is absoluut niet met een hoge graad opwinding als ik denk aan de partijpolitieke verhoudingen in de coalitie.” Kok vindt wel dat Bolkesteins opmerkingen over Bosnië “niet getuigen van voldoende loyaliteit ten opzichte van de coalitie maar zij werpen geen smet of schaduw op de partijpolitieke samenwerking.”

De minister-president betoonde zich terugblikkend tevreden over de behaalde resultaten in het afgelopen jaar. “We hebben een goed jaar achter de rug, en ik kijk met vertrouwen uit naar het volgende”, aldus Kok. Hij wees erop dat de Tweede Kamer afgelopen donderdagnacht heeft ingestemd met wetgeving over de Betuwelijn, orgaandonatie en de uitbreiding van de luchthaven Schiphol. “Dat waren enige maanden geleden stuk voor stuk onderwerpen die de gemoederen hoog deden oplopen, maar nu zijn zij toch geregeld.”