Koersval Gelderse Papier door orderdip

AMSTERDAM, 1 JULI. Op tussentijdse berichten van beursgenoteerde bedrijven over hun winstgevendheid reageren beleggers doorgaans heel voorspelbaar. Of het nieuws is positief en dan gaat de vlag uit, òf het is negatief en dan gaat die halfstok.

Aanleiding tot dit laatste was dinsdag de tussentijdse 'profit warning' van Gelderse Papiergroep. Uit Apeldoorn kwam de mededeling dat de orderontvangst in de eerste maanden van dit jaar heviger dan gebruikelijk was weggevallen. Voor Gelderse Papiergroep, dat een groot deel van de omzet haalt uit de fabricage van papier voor grafisch gebruik, is het inzakken van de vraag in het voorjaar een vertrouwd verschijnsel. Er wordt immers in de zomer minder gedrukt. Dit jaar was de uitval echter zo uitzonderlijk hoog dat de aandeelhouder rekening moet houden met een 'fors lagere winst' over het eerste halfjaar, dan de 4,5 miljoen gulden in deze periode van 1994.

Analist R.M. Gooskens van zakenbank Van Meer James Capel verwacht dat Gelderse Papiergroep in augustus over de eerste helft van dit jaar een “heel dun winstje” zal bekendmaken. De sterk terugvallende orderontvangst zou volgens de analist te wijten zijn aan het inkoopbeleid van de groothandels. Deze kochten vorig jaar vooruitlopend op de explosief oplopende papierprijzen grote hoeveelheden extra in. Nu de grootste stijgingen van de prijs van de grondstoffen (pulp) en in het verlengde daarvan die van het papier zelf, achter de rug lijken, reduceren ze dat surplus. Daardoor nemen ze minder grafisch papier af dan gewoonlijk.

“Het is wel een signaaltje dat je op moet letten”, vindt Gooskens. Als ook andere fabrikanten met een tussentijdse waarschuwing komen, zullen de koersen van de papierfondsen “als een pudding in elkaar zakken”. Voorlopig echter wijst volgens hem niets daarop.

Gelderse Papiergroep (vijf fabrieken waarvan één in Belgie) is sinds maart te koop. KNP BT, dat 40 procent van de aandelen heeft plus een optie op de 30 procent die in handen is van een beheermaatschappij, stoot het bedrijf af omdat het niet past in de strategische keuze voor gestreken papier (onder meer kopieerpapier). De resterende 30 procent van de aandelen, circa 300.000 stuks, zijn vrij op de beurs verhandelbaar. Gooskens vindt dat de koersdaling deze week van 96,10 tot 85,40 gulden gistermiddag nog meevalt. “Doordat binnen een paar maanden een nieuwe eigenaar is te verwachten zit er nog wat overnamepremie in de koers, dat heeft de val gedempt”.

Niet bekend

Wouters' financiële collega, drs. E.W.G.M. van Thiel, van Nedschroef was daarmee donderdag aanzienlijk minder terughoudend. Begin april maakte de Helmondse fabrikant van bevestigingsmiddelen, machines en gereedschappen al bekend voor heel 1995 te rekenen op een verbetering van de winst. Nu meldde Van Thiel tussentijds dat de netto winst in de eerste helft van het jaar 'zeer fors hoger' zal zijn dan in de tweede helft van 1994. Dat betekent volgens hem ten minste 50 procent meer dan de 2,2 miljoen (exclusief buitengewone baten) die in die tweede helft van vorig jaar werd behaald.

Op de beurs ging de vlag uit en sprong het fonds in één dag 15,30 gulden omhoog tot 91,10 gulden. Gistermiddag bij het slot waren daar nog twee dubbeltjes bijgekomen op 91,30 gulden.

De goede gang van zaken bij Nedschroef schrijft zakenbank Barclays de Zoete Wedd toe aan een vergroting van het marktaandeel (in onder meer bouten en moeren) en hogere volumes gecombineerd met betere marges. Nedschroef behaalde vorig jaar met 1.100 werknemers op een omzet van 283,7 miljoen gulden een netto winst van 3,9 miljoen gulden. Daarvan was 1,5 miljoen afkomstig uit een buitengewone bate.

De Amsterdamse beursgraadmeter, de AEX-index, bereikte de afgelopen week een hoogste stand van 437,69 punten en sloot gistermiddag op 432,38 punten. De afgelopen dagen was de stemming op het Damrak in mineur, onder meer door de slappe dollar die rond de koers van 1,55 gulden bleef hangen en verder het uitblijven van een rentedaling in Duitsland, nu de inflatie daar lijkt op te lopen. Dat ten slotte stimuleerde mede een daling van de koersen van de Nederlandse obligaties. Zodat de aandelen in Amsterdam ook van die kant geen steun ondervonden.

    • Hendrik Jan van Oostrum