Iraaks superkanon leidt tot rechtszaak

ZÜRICH, 1 JULI. Vier managers van het Zwitserse staalbedrijf Von Roll AG zijn aangeklaagd voor illegale export van materialen die door Irak gebruikt zijn bij de poging een 'superkanon' te bouwen. Van de aangeklaagden is een nog in dienst van het bedrijf en hebben drie het bedrijf inmiddels verlaten. Von Roll stelt dat Irak het bedrijf heeft misleid door een valse gebruiksdoel van de materialen op te geven. Het bedrijf steunt de aangeklaagden volledig. “Naar onze mening was het voor de aangeklaagden niet mogelijk om te weten waar Irak de materialen voor zou gebruiken”, aldus een verklaring van Von Roll. Er is ook nog geen datum voor de rechtszaak vastgesteld. Het bewuste kanon is nooit gebruikt en na de nederlaag van Irak in de Golfoorlog in 1990 door de Verenigde Naties vernietigd. (Reuter)