'Huilende madonna heeft met geloof niets te maken'

BRUNSSUM, 1 JULI. Maria heeft dinsdagavond gehuild in een huis aan de Voorstraat in het Zuid-Limburgse Brunssum. Tenminste, dat vinden de eigenaren van het vijf jaar oude beeldje van de Madonna van Fatima, het echtpaar Coumans. De man ontdekte de tranen toen hij 's avonds zijn dagelijkse weesgegroetjes kwam bidden bij het ongeveer dertig centimeter hoge beeldje in zijn huiskamer.

Dezelfde avond nog lichtten ze pastoor P. Delahaye van de Sint-Jozefparochie in. Woensdag kwam hij kijken. “We moeten er heel voorzichtig mee zijn”, zegt hij. “We weten niet wat het is. Ik heb een paar donkere vlekjes onder de ogen gezien.” De pastoor vindt wel dat het vlekkende Mariabeeld een mediaspektakel is geworden. Gisteren bracht het Algemeen Dagblad een kleurenfoto van het beeldje op de voorpagina: Wenende madonna schokt Brunssum. En het Limburgs Dagblad meldde zelfs een Stormloop op Mariabeeld. Ook Duitse cameraploegen verschenen op de stoep.

Inmiddels is de familie van plan voor het huis een kapelletje in te richten voor het beeld, met een glazen plaat ervoor, want teveel mensen zouden het beeld willen aanraken. Pastoor Delahaye wacht het maar af. “Ik denk dat het vanzelf wel weer zal wegzakken.” Ook verwijst hij naar een notitie van het bisdom Roermond.

In die notitie, van amper 25 regels, meldt de vicaris dr. H. van der Meer s.j. dat het bisdom Roermond de gelovigen sterk afraadt erheen te gaan. “Zo lang er immers geen grotere duidelijkheid bestaat over de oorsprong van het gemelde verschijnsel, namelijk of het wel of niet van bovennatuurlijke oorsprong is, loopt men het risico dat men naar iets toe gaat, dat op verkeerd spoor brengt. Daar is niemand bij gebaat.” En als het aan het bisdom ligt komt die duidelijkheid er ook niet want het bisdom ziet “vooralsnog ook geen aanleiding om nadere informatie te gaan vergaren”.

In toelichting zegt een stafmedewerker van het bisdom dat de katholieke kerk altijd “erg afstandelijk” staat tegenover dit soort wonderen. Hij erkent dat mensen door Maria-verschijningen of huilende beelden tot dieper geloof kunnen komen. Maar dat geloof staat los van een eventueel bovennatuurlijke oorsprong van het verschijnsel, “want als het een echt, authentiek geloof is zal de gelovige het behouden, als blijkt het verschijnsel een natuurlijke oorsprong te hebben”. Volgens de katholieke leer zijn dit soort wonderen wel mogelijk, maar niemand is verplicht erin te geloven, zelfs niet als ze - zoals de Maria-verschijningen in Lourdes en Fatima - officieel erkend zijn door het Vaticaan.

Sinds in februari in het Italiaanse Civitavecchia tranen werden gezien op een Mariabeeldje zijn er in Italië al twaalf andere huilende beeldjes opgedoken. In Itali e bestaat ook een bedrijf dat op verzoek 'traanpompjes' installeert in heiligenbeelden.

Alleen al deze eeuw zijn er in de wereld vele honderden Mariabeelden geweest die, volgens sommige getuigen tenminste, hun tranen de vrije loop lieten uit verdriet om het leed op aarde. De meeste verschijnselen zijn nooit officieel door het het Vaticaan onderzocht. Slechts één beeld ontving officiële erkenning: een klein beeldje van Maria in een Siciliaans kapelletje langs een weg bij Syracuse dat in 1953 vier dagen lang heeft gehuild.

Niet bekend