Holland Festival 1996 in het teken van Forsythe

AMSTERDAM, 1 JULI. Het Holland festival 1995 trok dit jaar ongeveer 76.000 bezoekers, ruim twintigduizend meer dan vorig jaar. De zaalbezetting was met gemiddeld 75 procent, ongeveer 10 procent lager dan vorig jaar.

Hoewel de reacties op de uitvoering van Esmée tegenvielen beschouwt het Holland Festival de première van Loevendie's opera 'al met al als een belangwekkende gebeurtenis'. Het festival ziet het als zijn taak om 'nieuwe muziekdramatische werken van eigen bodem' te blijven produceren. Op 12 januari 1997 zal Esmée in Bielefeld geheel in het Duits worden opgevoerd.

Tijdens het Holland Festival 1996 gaat de opera A King, Riding... van de Nederlandse componist Klaas de Vries in première. Andere premières in 1996 zijn een scènisch oratorium The Waves van Virginia Woolf en de opera Marco Polo van de Chinese componist Tan Dun. Het Holland Festival wil in samenwerking met de Opera in Leipzig Freitag van Karlheinz Stockhausen brengen.

De dansprogrammering, waaraan ondermeer wordt meegewerkt door het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet, staat in het teken van William Forsythe. In de muziekprogrammering wordt veel aandacht besteed aan Pierre Boulez en aan de naoorlogse Europese ensemblecultuur. Tien componisten zullen speciaal voor de gelegenheid nieuwe stukken componeren. Het festival wordt afgesloten met Alleluja II en Coro, twee grote stukken van componist Luciano Berio.