Handelsakkoord bankdiensten weer uitgesteld

GENÈVE, 1 JULI. De onderhandelingen over een akkoord voor vrijmaking van de internationale markt voor financiële diensten gaan een maand langer door. Een Europees voorstel daartoe werd gisteravond aanvaard door de Verenigde Staten, die op de valreep een akkoord tegenhielden.

De onderhandelingen over liberalisatie van financiële diensten onder de paraplu van de Wereldhandelshandelsorganisatie (WTO) hadden gisteravond moeten eindigen. De VS trokken zich donderdag terug omdat zij de voorstellen van sommige ontwikkelingslanden niet ver genoeg vonden gaan. Daardoor dreigde een echec. De Europese Unie kwam daarop gisteren in het geweer, belegde op initiatief van het (scheidende) Franse voorzitterschap een extra ministerraad en lanceerde het idee de onderhandelingen te rekken tot 28 juli.

De inzet van met name Europees handelscommissaris Leon Brittan is om de originele overeenkomst te redden, de VS erbuiten latend. Hij zei later dat de Amerikanen zich tot 28 juli alsnog kunnen aansluiten bij een akkoord. WTO-woordvoerder David Woods zei dat alle lidstaten nu de mogelijkheid hebben om hun voorstellen aan te passen.

De Franse minister van industrie, Yves Galland die de extra EU-raad voorzat, zei dat Commissievoorzitter Jacques Santer president Clinton een brief heeft geschreven om de ernst van de situatie te onderstrepen. Het definitief mislukken van de onderhandelingen zou ook een tegenvaller zijn voor de WTO, die begin dit jaar van start ging.

De Amerikanen verhinderden in 1993 al dat er in het GATT-handelsakkoord afspraken kwamen te staan betreffende de financiële diensten. Zij vonden de voorstellen van met name de Oostaziatische landen en India niet ver genoeg gaan.

Washington wil nu alleen nieuwe marktpartijen op de Amerikaanse markt voor bank- en verzekeringsdiensten toelaten op basis van een bilaterale overeenkomst, waarin beide landen evenveel toegang tot elkaars markt krijgen. De Amerikanen vinden dat sommige landen toegang tot de VS willen hebben, terwijl ze zelf beperkingen blijven stellen aan buitenlandse financiële partijen.

De onderhandelingen over liberalisatie van financiële diensten werden overgeschaduwd door het handelsconflict tussen Japan en de VS over de auto-industrie. Maar in economische termen zijn de onderhandelingen over financiële diensten belangrijker. In 1992 besloegen banktransacties tussen landen een bedrag van 40 miljard dollar en bedroeg de uitvoer van verzekeringsdiensten 50 miljard dollar. (AP, ANP)