Grafiek 'Een grammetje scoren'

Cocaïne-gebruikers zijn in Israel het meeste geld kwijt voor hun verslaving. Een gram cocaïne is in Israel bijna vijf keer zo duur als in Nederland. In Colombia, waar veel cocaïne vandaan komt, betaal je daarentegen nog geen vijf gulden voor een gram. Curaçao, waar cocaïne tien gulden per gram kost, en Aruba zijn belangrijke doorvoerhavens van cocaïne. De doorvoer is gedeeltelijk op Nederland gericht en deels op andere landen in de Caraïben en de Verenigde Staten. Ook de prijzen van marihuana verschillen sterk. Zo is marihuana gewoon verkrijgbaar op de markt in Phnom Pehn, Cambodja, alwaar je korting krijgt als je het per kilo koopt. In Japan is marihuana het duurst: zeventig gulden per gram.

Uitgebreide informatie over drugs, alcohol, tabak en cafeïne (voorlichting, recepten, verklarende woordenlijsten, nuttige tips, etc.) is verkrijgbaar op de pagina's van de Drug Information Server op het Internet (Internet adres: http://www.paranoia.com/drugs/). Software is ook verkrijgbaar, want volgens de Server vinden computers het “ook prettig om 'high' te worden”.

In het 'Drug Price Report' staan de prijzen van verschillende soorten drugs in vrijwel alle landen van de wereld. Een Nederlandse student beheert dit Price Report. Hij verwerkt de informatie die een ieder hem kan sturen eens per maand in de prijslijst.

Doordat deze informatie uit vele verschillende bronnen komt is enig rekenwerk vereist om een redelijke vergelijking te kunnen maken: de ene keer staat de prijs vermeld in dollars per achtse ounce, de andere keer in Duitse marken per gram.

Toch wordt deze lijst in politiekringen als zeer waardevol beschouwd.

    • Jan Reinier Voûte