Gevangenen Angola

LUANDA, 1 JULI. De Angolese regering zal geen gevangenen van de rebellenbeweging UNITA meer vrijlaten totdat UNITA een gelijk aantal gevangenen genomen soldaten van het Angolese regeringsleger in vrijheid stelt. Dat heeft een woordvoerder van de Angolese president Dos Santos gisteren bekendgemaakt. Tot dusverre heeft UNITA slechts twaalf gevangenen in vrijheid gesteld, terwijl het Angolese regeringsleger al meer dan 200 gevangenen heeft vrijgelaten, aldus de woordvoerder.

Het vrijlaten van de gevangenen maakt deel uit van het vredesakkoord dat de strijdende partijen in Angola vorig jaar in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka afsloten. Het akkoord heeft tot doel om een einde te maken aan de jarenlange burgeroorlog die het land ten gronde heeft gericht. Sinds de afsluiting van het akkoord respecteren beide partijen een bestand. De leider van UNITA, Jonas Savimbi, heeft onderstreept zich aan het akkoord te zullen houden.

Volgens diplomaten in Luanda is het echter nog zeer de vraag of UNITA aan zijn verplichtingen zal kunnen voldoen. Zeker toen het de rebellen militair minder voor de wind ging zagen zij er van af gevangenen te nemen en werden soldaten van het regeringsleger na gevangenneming onmiddellijk doodgeschoten. Donderdag stelde UNITA vijf gevangenen in vrijheid. (AP, AFP, Reuter)