Geen oordeel Hof over olieboringen bij Oost-Timor

DEN HAAG, 1 JULI. Het Internationale Hof van Justitie in Den Haag heeft er gisteren van afgezien een oordeel uit te spreken over een klacht van Portugal tegen een verdrag tussen Indonesië en Australië uit 1989 waarin Jakarta en Canberra afspraken hebben gemaakt over olieboringen in de nabijheid van Oost-Timor. Volgens Portugal heeft Australië door het verdrag te ondertekenen het recht op zelfbeschikking van Oost-Timor, dat in 1975 door Indonesië werd geannexeerd, geschonden.

Het Hof zegt in zijn vonnis niet over de klacht van Portugal oordelen omdat het dan eerst een uitspraak zou moeten doen over de bezetting van Oost-Timor door Indonesië. De Australische ambassadeur in Den Haag, Michael Tate, noemde het vonnis gisteren “een grote overwinning” voor zijn land. De Portugese minister van buitenlandse zaken, Jose Manuel Durao Barroso, zei in Lissabon dat het vonnis “noch een overwinning noch een nederlaag” voor Portugal was omdat het hof “op procedurele gronden, niet op substantiële” tot zijn vonnis was gekomen. (Reuter)