Fysiotherapie

In NRC Handelsblad van 29 juni las ik dat de Kamer heeft ingestemd met haar plan om 200 miljoen te bezuinigen op de fysiotherapeutische zorgverlening, middels de negen-behandelingen-regel. In het bericht staat dat er negen fysiotherapeutische behandelingen worden vergoed door het Ziekenfonds, behoudens 'uitzonderingsgevallen'. Een voorstel zonder duidelijkheid.

Stel, ik heb een enkelblessure opgelopen bij het schaatsen in februari 1996, ik krijg een acute spit in april, reorganisatie op mijn werk bezorgde mij in juni gigantische stress-hoofdpijn ten gevolge van verkrampte nekspieren, in augustus krijg ik last van hyperventilatie en in november tijdens een pre-ski scheur ik de voorste kruisband in mijn knie. Welke behandeling krijg ik vergoed? Bedoelt mevrouw Borst, per verzekerde, per jaar, per aandoening? Krijg ik voor elke aandoening negen behandelingen vergoed, of alleen voor één, in mijn geval de enkelblessure?

Ik werk bij de declaratie-administratie van een groot ziekenfonds en ik heb nu al nachtmerries als ik er aan denk hoe ik de aanvragen voor fysiotherapie moet controleren per verzekerde en het aantal behandelingen moet gaan turven die reeds gedeclareerd zijn, en ook nog op chronische ziektebeelden moet controleren. Het aantal te vergoeden fysiotherapeutische behandelingen beperken voor ziekenfondsverzekerden is een bezuinigingsmaatregel die door de onuitvoerbaarheid geen bezuiniging in de zorg oplevert, geen garantie meer geeft voor kwaliteit, maar onduidelijk zal blijven en dus een slechte maatregel is.

    • Otto Laureijs