Fruitterminal in Eemshaven gered

ZUIDLAREN, 1 JULI. De Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM) gaat participeren in Northern Expres Terminal. Daarmee is het voortbestaan van deze noodlijdende fruitterminal in de Eemshaven veiliggesteld. NOM-directeur F. Migchelbrink verklaarde dat deze week in Zuidlaren bij de presentatie van het jaarverslag van de NOM.

Het Amerikaanse bedrijf Regent Pacific met een vestiging in Loenen aan de Vecht en de NOM nemen samen de Northern Expres Terminal over van Tumulus BV, een vennootschap van de FGH Bank en ABN Amro. De banken wilden al enige tijd van de terminal af en gaven aan deze te willen ontmantelen. De NOM krijgt een minderheidsbelang in de nieuw te vormen onderneming NewNET. De onderhandelingen zijn volgens Migchelbrink in een afrondend stadium.

De overname heeft in politiek Groningen veel commotie veroorzaakt. Het Havenschap Delfzijl/Eemshaven had een miljoen gulden uitgeleend aan het bedrijf Bana Trade uit Bleiswijk om in de eerste maanden van dit jaar de overslag van bananen uit Zuid-Amerika te financieren. Volgens Migchelbrink hadden VVD-gedeputeerde en havenschap-voorzitter A. Sakkers en havenschap-directeur A. Monster hiertoe besloten na de verzekering dat de NOM in NewNET zou participeren en NewNET een belang zou nemen in Bana Trade.

Vorige week werd echter duidelijk dat de terugbetaling van het 'bananenmiljoen' onzeker was geworden omdat de handel in bananen ernstig was tegengevallen. Daar kwam bij dat Sakkers het algemeen bestuur van het havenschap, waarin onder meer statenleden zitting hebben, niet over de lening had ingelicht. Migchelbrink zei er van overtuigd te zijn dat het miljoen wordt terugbetaald. “Omdat NewNET en Bana Trade winstgevend zullen worden”, aldus Migchelbrink. Vrijdag werd echter bekend dat twee schuldeisers het faillissement van Bana Trade hebben aangevraagd. Het al of niet failliet gaan van Bana Trade heeft volgens haar geen invloed op de overname van de fruitterminal. De terugbetaling van het miljoen aan het havenschap is er wel onzekerder door geworden.

Migchelbrink zei vertrouwen te hebben in Regent Pacific, hoewel het geen groot bedrijf in de fruithandel is. “Die zitten in Rotterdam. Je kunt je pas een plek veroveren in deze wereld met de kleintjes.” De fruitterminal in de Eemshaven is halverwege de jaren tachtig aangelegd en heeft bijna honderd miljoen gulden gekost. De fruitoverslag is er nooit goed van de grond gekomen.

De NOM kan een eventuele tegenvaller goed opvangen, zo blijkt uit het jaarverslag. De ontwikkelingsmaatschappij heeft een reserve opgebouwd van 87 miljoen gulden. Met participaties, de verkoop van aandelen en de inkomsten uit uitstaande leningen boekte de NOM in 1994 een winst van 5,0 miljoen gulden, een jaar eerder was het resultaat 3,5 miljoen. Vorig jaar is voor 28,5 miljoen aan risicodragend vermogen verstrekt. In 1993 was dat 40 miljoen. De NOM verklaart dit verschil uit het feit dat toen aan het Amerikaanse chemieconcern FMC, dat zich in Delfzijl vestigde, een lening van 12,5 miljoen was verstrekt.

Een dergelijke grote investeerder wist de NOM vorig jaar niet naar Noord-Nederland te halen. Migchelbrink: “Wel komen er steeds vaker serieuze kandidaten. Ik weet dat we dat vaker roepen, maar bijvoorbeeld het aantal bedrijven dat bij voorbaat een milieuvergunning aanvraagt, groeit.” Aan het eind van het jaar had de NOM 50 serieuze investeringskandidaten in portefeuille, tegen 28 in 1993.

    • Herman Staal