Foto

Foto: KYRENIA - Drie Cyprioten worden weggeleid bij het politiebureau in de stad Kyrenia. De politie ondervroeg hen gisteren in verband met de enorme bosbranden die het noorden van Cyprus sinds enige dagen teisterden.

Kyrenia ligt in de zogeheten Turkse Republiek Noord-Cyprus die alleen door Turkije wordt erkend. Turkije heeft vliegtuigen en mankracht ter beschikking gesteld. Ook Britse leger helikopters helpen mee bij het bestrijden van de bosbranden.

De politie liet gisteren weten dat de brand inmiddels onder controle is. Een middeleeuws kasteel, Buffavento, werd lange tijd bedreigd maar volgens de politie is de brandweer nu bezig om de laatste haarden van de brand rond de burcht uit te doven. Maar St Hilarion, een kruisvaardersfort, heeft schade opgelopen.

Volgens de minister van landbouw heeft de brand ongeveer 6.500 hectare staatsgrond vernietigd. Vijfentwintig huizen zouden geheel in as zijn gelegd terwijl dertien zouden zijn beschadigd.

In het gebied zijn inmiddels hulpverleningsacties op gang gekomen om de slachtoffers van de bosbranden te helpen. Banken hebben rekeningen geopend voor donaties. Het Turks-Cyprische kabinet heeft inmiddels besloten om twee procent van het loon van ambtenaren in te houden voor hulp aan slachtoffers. (Foto Reuter)