Coalitie tussen Groenen en SPD

BONN, 1 JULI. Na nog eens twee dagen touwtrekken over de verdeling van de ministersposten en de bijbehorende bevoegdheden is de nieuwe regeringscoalitie van SPD en Groenen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen gisteravond een feit geworden. De Groenen, die naast het ministerie voor milieuzaken ook dat van verkeer hadden gewild, gingen in plaats daarvan akkoord met bouwzaken en ruimtelijke ordening. Dit weekeinde moeten regionale partijraden de nieuwe coalitie goedkeuren.

De fractieleider van de SPD in de landdag, Klaus Matthiesen, kon gisteren bovendien bekendmaken dat premier Johannes Rau besloten heeft aan te blijven. Rau had daarover geaarzeld sinds hij 14 mei zijn absolute meerderheid in de regionale verkiezingen verloor. Hij was eigenlijk tegen een rood-groene coalitie.