Breed testbeeld op tv-zender Nederland 3

De tv-zender Nederland 3 is met ingang van vandaag begonnen met de uitzending van een breed testbeeld volgens het PAL-plussysteem als voorbereiding op de breedbeelduitzendingen van de publieke omroep per 1 september. Eind mei werd door de omroepen besloten voorlopig een kwart van de uitzendingen volgens het PAL-plussysteem uit te zenden.

De verbreding van het testbeeld in de verhouding van 9:16 (nu 3:4) is het gevolg van het feit dat deze verhouding beter aansluit op de menselijke waarneming; het gezichtsveld is twee maal breder dan hoog, een gegeven dat bioscopen al tientallen jaren hanteren. Sinds enkele jaren haakt de tv-industrie hierop in. Elders in Europa is de breedbeeldnorm PAL-plus al door diverse tv-stations ingevoerd.

PAL-plus biedt een betere beeldkwaliteit waarbij het zogeheten 'overlopen' van kleuren (bijvoorbeeld bij bepaalde patronen op kledingstukken) tot het verleden behoort. Het gevolg van dit nieuwe systeem is dat bij de oude toestellen aan boven- en onderzijde een zwarte balk te zien is. Bij breedbeeldontvangers uiteraard niet. De publieke omroepen hebben de afgelopen jaren reeds volop geëxperimenteerd met breedbeeld.