BACALHAU À BRÁS

De Portugezen, zegt men, kennen ten minste 365 manieren voor de bereiding van Bacalhau ofwel gedroogde stokvis, één voor elke dag. Bij de Portugezen zelf is Bacalhau à Brás, een vrij eenvoudig gerecht, heel geliefd. Portugese stokvis is droog, hard en gepekeld en vraagt daarom enige voorbereidingstijd.

Voor 2 personen:

150 gram gedroogde bacalhau of klipvis

200 gram aardappelen

3 eetlepels olijfolie

1-2 teentjes knoflook, gesnipperd

1 laurierblad

2 uien, gesnipperd

5 eetlepels fijngesneden peterselie

6 eieren

10 olijven en 2 toefjes peterselie

Snijd de vis in stukken en week ze 24 uur of langer in ruim koud water. Ververs het water minstens 6 maal en knijp steeds wat gezouten vocht uit de vis. Dep de vis droog en druk overtollig water eruit. Verwijder vel en graten en pluk het visvlees in kleine stukjes. Snijd de geschilde en gewassen aardappels in luciferdunne reepjes en bak ze snel in frituurvet of olie goudbruin. Verhit de olijfolie met de knoflook in een koekepan. Voeg de vis, de ui en het laurierblad toe en laat de vis en de ui in ongeveer vijf minuten gaar worden. Doe de gefrituurde aardappelstukjes en 3 eetlepels peterselie erbij en bak nog enkele minuten tot de aardappelstukjes zacht zijn. Klop de eieren met de rest van de peterselie los, schenk ze in de pan en roerbak op hoog vuur tot het roerei gestold, maar niet droog is. Voeg geen zout of peper toe, de vis maakt het gerecht zout. Schep het gerecht als een bergje op twee borden garneer met de olijven en een toefje peterselie. In kleine porties kan dit als voorgerecht gegeten worden, maar de Portugezen eten het meestal als hoofdgerecht met soep vooraf en een zoet nagerecht.

    • Annelène van Eijndhoven