Vliegveld Hongkong is gefinancierd

HONGKONG, 30 JUNI. De financiering van de zeer grote luchthaven die bij de Britse kroonkolonie Hongkong wordt aangelegd, is eindelijk rond. Britse en Chinese onderhandelaars hebben vandaag hun handtekening gezet onder de overeenkomst voor de 20,3 miljard dollar die het vliegveld kost. De werkzaamheden op het eiland Chek Lap Kok, die al enige tijd aan de gang zijn, werden tot nu toe direct met belastinggeld betaald. Hongkong wilde het benodigde geld lenen op de kapitaalmarkt, maar had daarvoor de toestemming nodig van China. Vorig jaar november werden de betrokken partijen het na vijf jaar van onderhandelen in grote lijnen eens over de financiering. De luchthaven wordt zo groot als de provincie Utrecht. Ballast Nedam is een van de baggeraars die bij het project zijn betrokken. De baggerwerkzaamheden zijn grotendeels klaar (ANP)