Verliezers

Alsof hij nooit was weg geweest, zo domineerde Joep van den Nieuwenhuyzen deze week het nieuws. Maandag was de naam van de grootaandeelhouder en voormalig topman van Begemann op ieders lippen, al schitterde hij op de aandeelhoudersvergadering door afwezigheid. Dinsdag zag hij met (ongewoon) ingehouden vreugde hoe de Hoge Raad zijn celstraf wegens beurshandel met misbruik van voorwetenschap in 1991 in aandelen HCS vernietigde. Zijn schoonfamilie - de restaurateurs Van der Valk, zelf doelwit van een fiscaal onderzoek - had dit keer geen touringcar de weg op gestuurd. Joeps trouwe metgezellen, zoals effectenmakelaar Roel Kooijman, deelden wel in het moment van glorie. Daarna een persconferentie in het chique Hotel Des Indes.

En donderdag was het arrest van de Hoge Raad weer aanleiding voor minister Zalm van Financiën om de wet die beursfraude strafbaar maakt, te willen wijzigen. Zo levert de inzet van meer dan 40 hoog betaalde deskundigen - van de beursrecherche tot en met de leden van de Hoge Raad - in de afgelopen vier jaar toch nog wat tastbaars op. Aan al deze inspanningen hangt een prijskaartje van zeker meer dan een half miljoen gulden. Wel wat veel voor een test case. En dan moeten de schadeclaims nog komen als de verdachte wordt vrijgesproken.

Over verliezers gesproken. Wat Van den Nieuwenhuyzen nu precies op zijn belegging in HCS verloren heeft, zal altijd wel een raadsel blijven. Op de gewraakte handel was zijn verlies al 15 miljoen, zei hij deze week, zodat het totaal op 36 miljoen gulden zou uitkomen. Vier jaar geleden zei hij een keer tegen de Wall Street Journal dat het 20 miljoen was geweest. Wat dat betreft blijft hij een rasondernemer: wat het ook is, het moet in vier jaar verdubbeld worden.

    • Menno Tamminga