Van Jorritsma mag elk laag punt een monument krijgen

NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL, 30 JUNI. De strijd om het laagste punt van Nederland is beslecht en de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel kan met de eer gaan strijken. Het laagste punt van Nederland ligt daar in de Zuidplaspolder, 6,74 meter onder NAP (Normaal Amsterdams Peil).

“Zeer verrassend”, zei wethouder Molenaar van Nieuwerkerk gisteren onderkoeld bij de bekendmaking van het diepste punt door minister Jorritsma (verkeer en waterstaat). “Het is een stukje erkenning dat nu de goede definitie van een laag punt is toegepast.”

Volgens de criteria van Rijkswaterstaat is het laagste punt een voor mens en dier toegankelijk gebied van 1 hectare waarvan de gemiddelde maaiveldhoogte ten opzichte van het NAP lager ligt dan enig ander maaiveld.

De Rotterdamse deelgemeente Prins Alexander was voorheen de laagste plek van Nederland. Door ophoging met zand voor woningbouw ging dat punt echter verloren; het ligt nu slechts 6,25 meter onder NAP. Aanvankelijk wilde de gemeente in de polder een monument plaatsen ter ere van het laagste punt. Nu heet het echter dat ze “gewoon een zelfstandig kunstwerk” maken.

Waddinxveen en Kralingen-Crooswijk mogen dan niet beschikken over het laagstgelegen maaiveld, ze betwisten elkaar wel het laagste polderpeil (waterstand). Waddinxveen kan zich op 7,10 meter onder NAP beroemen, de Rotterdamse deelgemeente meldt - 7,20 meter NAP. Het Hoogheemraadschap van Schieland meldt echter desgevraagd dat wat haar betreft Waddinxveen dit wedstrijdje wint. Het winterse waterpeil van - 7,10 meter is namelijk officieel vastgelegd in een zogenaamd peilbesluit, terwijl het in Kralingen-Crooswijk gaat om het op eigen gezag onderbemalen “van een paar slootjes bij een volkstuincomplex”. “Net als Rijkswaterstaat hebben we criteria. Het moet gaan om officieel beleid voor een bepaald gebied, niet om zo'n incident”, aldus J. Lemkes van het Hoogheemraadschap. Waddinxveen zal een monument ter markering van het laagste polderpeil opnemen in de uitbreiding van een woonwijk. In een tot vijverpartij verbrede sloot komt een eiland met twee schoepraderen van een gemaal, “als symbool voor de drooglegging en bemaling”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Ook winnaar Wethouder Molenaar van Nieuwerkerk bericht dat zijn gemeente Nederlands dieptepunt “gaat accentueren”. Dat zal gebeuren met een boogvormig kunstwerk van een meter of tien, waaraan op de hoogte van het NAP een peilschaal zit. Verder zal er een neonverlichte blauwe golf aan bevestigd worden. Molenaar denkt bovendien dat het laagste punt wel eens een trekpleister voor toeristen zou kunnen worden. Wat minister Jorritsma betreft kunnen alle monumenten er komen: “Die andere punten zijn ook heel laag.”