Vakantiedrukte op Nederlandse wegen

DRIEBERGEN, 30 JUNI. De verkeerspolitie en de ANWB verwachten dat het dit weekeinde druk wordt op de wegen, omdat in de zuidelijke provincies, in de regio Rijnmond en op de Zuidhollandse eilanden de zomervakantie begint.

Op vijf Nederlandse snelwegen wordt extra drukte verwacht. Op de A2 (Amsterdam-Maastricht) kunnen files ontstaan bij de Waalbrug bij Zaltbommel, bij Boxtel, op de ringweg rond Eindhoven en voor Maastricht. Op de A6 (Emmeloord-Joure) kan het druk worden bij het knooppunt Joure. Op de A9 (Amstelveen-Alkmaar) voor de Velsertunnel, de A12 (Utrecht-Arnhem) voor het knooppunt Velperbroek en de A58 (Eindhoven-Vlissingen) tussen Bergen op Zoom en Rilland worden files verwacht.

Ook in België beginnen de vakanties. Knelpunten zijn vooral de E40 (Brussel-Oostende), de E411 (Brussel-Luxemburg), de E25 (Luik-Bastogne) en de N4 (Marche-Bastogne). In Frankrijk is de kans op files vrijdagmiddag groot, maar zaterdag wordt de drukste dag. De meeste kans op files bestaat op de A7 (Lyon-Marseille), A10 (Parijs-Boreaux), A31 (Luxemburg-Dijon) en rond Parijs.

In Duitsland beginnen de vakanties in het noorden en noordoosten van het land. Knelpunten zijn onder meer de A1 (Bremen/Hamburg-Dortmund), A2 (Berlijn-Hannover-Dortmund), A3 (Frankfurt-Neurenberg), A3 (Keulen-Oberhausen) en de A9 (Berlijn-Neurenberg). Verder moet het verkeer rekening houden met vertraging bij de grensovergangen met Oostenrijk en Tsjechië.