Reactiemacht voor Bosnië krijgt 15 mln dollar van VS

WASHINGTON, 30 JUNI. President Clinton heeft gisteren buiten het Congres om vijftien miljoen dollar vrijgemaakt voor de snelle reactiemacht voor Bosnië. Hij deed dat door beroep te doen op een speciaal reservefonds van het ministerie van defensie.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken kan Amerika tot 95 miljoen dollar geven: 60 miljoen voor inlichtingen, logistieke steun, uitrusting, communicatie en luchtbrugcapaciteit, en 35 miljoen voor de kosten van 2.000 man troepen in een half jaar. De totale snelle reactiemacht ter ondersteuning van VN-troepen in nood in Bosnië bestaat uit 12.000 Britten, Fransen en Nederlanders. Amerikaanse troepen doen niet mee.

Na overleg met onderministers bleven Congresleden onwillig om geld uit te trekken voor de snelle reactiemacht. De Republikeinse leider van de Senaat, Robert Dole, en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, beschuldigden Clinton van het verspillen van geld voor “een opgeblazen en mislukte missie” in Bosnië.

De woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken, Nick Burns, gaf toe dat de missie van de snelle reactiemacht onduidelijk was, maar dat het belangrijk was “in een heel moeilijke tijd de bondgenoten te blijven steunen”. Een Amerikaans transportschip is onderweg naar Engeland om Britse militaire uitrusting mee te nemen naar Kroatië. Een ander schip zal volgen. Amerika zal onder andere nachtkijkers, satelliet-terminals en elektronische radarafweerapparatuur leveren. Tot zover onze correspondent.

Bij een mortieraanval van de Bosnische Serviërs op het westelijk deel van Sarajevo zijn vanochtend vier doden en zeker zes gewonden gevallen. Ook was er een mortieraanval van Bosnische Serviërs op het hoofdkwartier van de VN-vredesmacht in Sarajevo. De mortiergranaten sloegen in een bovenkamer, het keukengedeelte en op de parkeerplaats in, maar niemand raakte gewond. Gisteren vielen in Sarajevo in totaal twee doden en 23 gewonden bij aanvallen van de Bosnische Serviërs.

De Bosnische regering heeft besloten tot een boycot van VN-gezant Yasushi Akashi, die zij te vriendelijk voor de Bosnische Serviërs vindt. “Wij spreken niet meer met Akashi”, aldus Hasan Muratovic, minister voor betrekkingen met de VN. “Akashi is dood voor ons. We willen niets meer het hem te maken hebben.” (Reuter, AP)