Rainbow Warrior op Tahiti

PAPEETE, 30 JUNI. Vijftienduizend Tahitianen, velen in kano's, hebben gisteren het protestschip 'Rainbow Warrior' van Greenpeace begroet bij aankomst in de haven van Papeete. Het centrum van Frans Polynesië, werd door de drukte volledig verlamd.

De milieu-organisatie is van plan de komende dagen op en rond het tropische eiland actie te voeren en demonstraties te organiseren tegen het besluit van de Franse regering kernproeven op het atol Mururoa uit te voeren. Tot nu toe hebben de meeste Frans-Polynesische eilandstaten zich niet laten horen. Greenpeace hoopt, zo zei Greenpeace-woordvoerder Stephanie Mills, de protestgeluiden uit het testgebied de komende dagen aan te wakkeren en hoorbaar te maken voor de buitenwereld.

Na het weekeinde verlaat de Rainbow Warrior Tahiti weer en zet het schip koers naar de Mururoa eilanden waar het drie dagen later hoopt te arriveren. Inmiddels zijn de eerste voorbereidingen voor de Franse kernproeven, waarvan de eerste in september moet plaats hebben, op Mururoa begonnen. “Het testgebied is de afgelopen twee jaar niet gebruikt, daarom is er nogal wat tijd nodig om alle apparatuur te testen en op te zetten voordat de proeven kunnen beginnen. Wij zullen proberen rondom de test-laboratoria op het eiland zoveel mogelijk actie voeren”, zei Michael Szabo in het Nieuw-Zeelandse Auckland.

Frankrijk overweegt Greenpeace uit te nodigen een kijkje te nemen op Mururoa, zo hebben officiële bronnen op Papeete vandaag bekendgemaakt.