'Opvang van ouderen kan goedkoper'

DEN HAAG, 30 JUNI. In de opvang van niet-demente ouderen is minimaal 45 miljoen per jaar te besparen. Dat is een van de conclusies uit een landelijk onderzoek dat de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid (PRV) in Zuid-Holland onlangs heeft verricht.

In regio's waar veel dagbehandelingsmogelijkheden zijn, worden minder mensen opgenomen in een verpleeghuis. Niet-demente ouderen worden vaak in verpleeghuizen opgenomen waar zou kunnen worden volstaan met dagbehandeling. Wanneer de mogelijkheden voor dagbehandeling worden verruimd zouden landelijk zesduizend ouderen minder in verpleeghuizen hoeven te worden opgenomen. De PRV-Zuid-Holland concludeert dit na een vergelijking van het aantal niet-demente verpleeghuispatiënten in de 27 gezondheidsregio's en de omvang van de dagbehandelingscapaciteit.

Volgens de directeur van de PRV-Zuid-Holland, prof. dr. T. de Vries, zijn het vooral de personele kosten die opname in een verpleeghuis duur maken. Thuisopvang is, zo zegt hij, “stomweg goedkoper omdat de kosten door de omgeving worden gedragen”. Daarbij is er, in tegenstelling tot verpleeghuizen, 's nachts niemand nodig. “Maar meer dagbehandeling is ook voor de patiënt veel aangenamer dan verpleeghuisopname”, zegt De Vries. “Het is prettiger voor iemand om thuis verpleegd te worden of na een behandeling naar de eigen omgeving terug te kunnen gaan.”

Volgens De Vries komt niet alleen het accent steeds meer op behandeling thuis te liggen, maar zullen mensen ook vaker thuis zelf medische testen uitvoeren. De Vries wijst erop dat in Nederland de zwangerschapstest is ingeburgerd, maar dat in Amerika en Japan veel meer 'diagnostic kits' voor medische testen zijn ontwikkeld. “In Japan heb je bijvoorbeeld al wc's waarmee men de eigen stoelgang kan analyseren.” Hij spreekt van een 'doe-het-zelf-cultus' in de gezondheidszorg.