Onderzoek fiscaal extra gestimuleerd

DEN HAAG, 30 JUNI. De fiscale stimulansen voor speur- en ontwikkelingswerk worden met ingang van 1 juli verruimd. Dat heeft staatssecretaris Vermeend (financiën) gisteren bekend gemaakt.

Via de Wet bevordering speur- en ontwikkelingswerk (WBSO) krijgt een ondernemer een korting op de af te dragen loonbelasting voor het personeel dat zich bezighoudt met research en development. Toen de wet vorig jaar werd geïntroduceerd, kreeg de ondernemer een korting van 25 procent op de loonbelasting over speur- en ontwikkelingswerk tot een bedrag van 100.000 gulden; daarboven geldt een percentage van 12,5. Voor de periode 1 juli 1995 tot en met 31 december 1995 bedragen de nieuwe percentages 32,5 procent tot een bedrag van 100.000 gulden, en 20 procent van het loon voor zover dat meer dan 100.000 gulden bedraagt. Hiernaast is de mogelijkheid tot verhoging van de zelfstandigenaftrek in verband met speur- en ontwikkelingswerk voor de duur van deze periode verruimd, van 6150 gulden naar 7995 gulden.

Tot de verruiming is besloten omdat het budget in het eerste halfjaar niet volledig is benut.

In de nota 'Kennis in beweging' die vorige week is gepresenteerd wordt de grens van 100.000 gulden met 50.000 verhoogd en de belastingkorting is 40 procent geworden. De fiscale aftrek is beperkt tot tien miljoen gulden per onderneming.