Nederlandse bridgers behouden kans op titel

VILAMOURA, 30 JUNI. Het moet vreemd lopen willen de Nederlandse bridgers bij het Europees kampioenschap in de Portugese badplaats Vilamoura geen medaille veroveren. Sterker nog, Nederland is met klassementsleider Italië nog steeds favoriet voor de titel. Een vierde plaats is al voldoende om kwalificatie voor het wereldkampioenschap - later dit jaar in China - af te dwingen. Nederland is als titelhouder niet automatisch geplaatst voor het WK.

Vier ronden voor het slot van het EK is het verschil tussen Nederland en Italië negen punten in het nadeel van de nationale ploeg: 488 tegen 479. De trainingsaanpak van de Canadees Eric Kokish, die Nederland in 1993 na een vergelijkbare voorbereiding de wereldtitel zag veroveren, en de financiële steun van Hans Melchers lijken opnieuw borg te staan voor succes.

Nederland en Italië hebben in verhouding nog het makkelijkste programma van de andere toplanden. Polen staat na 27 ronden derde met 478 punten, Frankrijk is vierde met 461 punten. De nationale ploeg van Jaap Trouwborst lijkt er bovendien een van de lange adem. Dat hij, in tegenstelling tot veel concurrenten, de beschikking heeft over drie gelijkwaardige paren heeft daar zeker mee te maken.

Nederland liet gisteren tegen Kroatië eindelijk weer eens de maximale score van 25 noteren. De spellen waren daar ook naar. De bridgers zagen zich geconfronteerd met een 'wilde set', waarbij dikwijls alleen het hoogste niveau de juiste beslissingen neemt. Kirchhoff-Maas en Jansen-Westerhof toonden zich daarin vele klassen beter dan de Kroaten. Door een foutje van Jansen-Westerhof hielden ze de schade uiteindelijk toch nog beperkt tot 25-5.

Tegen Wit-Rusland was de rust weer gekeerd. Geen gooi- en smijtwerk, wel een duidelijke overwinning. Alle drie paren leverden hun aandeel in de zege van 23-7. Noorwegen bleek echter, ook zonder hun beste twee paren, een gevaarlijke tegenstander. Bij rust was de stand nog ongeveer gelijk (25-28). Nederland leek op dat moment de eerste plaats te gaan overnemen van de Italianen, die tegen Roemenië dik achter stonden. Maar in de tweede helft waren de rollen omgedraaid. Italië maakte z'n achterstand goed, Nederland verloor nogal wat punten op kleine spelletjes en leed uiteindelijk een nederlaag met 11-19. Polen, dat Spanje verpletterde, naderde daardoor tot op één punt.

De Nederlandse vrouwen wonnen gisteren met 17-13 van Tsjechië en waren eveneens te sterk voor Kroatië: 25-2. Van IJsland werd met 18-12 verloren. Na negentien ronden staat Nederland met 291 punten op de tiende plaats. (ANP)