Mubarak wil represailles tegen Soedan

KAIRO, 30 JUNI. De Egyptische president, Hosni Mubarak, heeft gisteren aangekondigd dat hij represailes zal nemen tegen Soedan. Volgens Soedan heeft Egypte zijn troepen aan de grens gemobiliseerd. Het Soedanese kabinet heeft een spoedzitting gehouden over de verslechterende betrekkingen tussen beide landen.

De spanning tussen de buurlanden ontstond nadat de regering in Kairo Soedan ervan beschuldigde betrokken te zijn bij de mislukte aanslag, afgelopen dinsdag, op Mubarak in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Kort daarna had een gewapende botsing plaats tussen Egyptische en Soedanese troepen in het betwiste grensgebied Halaib, nabij de Rode Zee, waarbij aan Soedanese kant slachtoffers zouden zijn gevallen. Gisteren gelastte Mubarak zeventig Soedanese politiemannen hun posten in Halaib te verlaten, omdat ze zich op Egyptisch grondgebied zouden bevinden.

Tijdens een bijeenkomst in een stadion in Kairo zei Mubarak gisteren: “Het Soedanese volk wordt door een misdadige bende geregeerd tegen wie we maatregelen moeten nemen. Ik ben door haar beledigd en ik heb niet geantwoord, maar er zijn grenzen die men niet moet overschrijden. Men kan geen grappen maken met de waardigheid van de Egyptische burger.”

In Khartoum maakte generaal-majoor Mohammad Abdalla OIweida, hoofd van de Soedanese parlementscommissie voor veiligheid en defensie, gisteren bekend dat Egypte in het gebied “ongebruikelijke” troepenbewegingen heeft uitgevoerd. Volgens hem zijn daarbij een gemechaniseerde infanterie-eenheid, luchtlandingstroepen en een detachement grenstroepen betrokken.

Overigens verwachten diplomaten in Kairo niet dat er een ernstig militair conflict tussen beide landen zal ontbranden. President Mubarak is volgens officiële bronnen naar zijn zomerresidentie in Alexandrië gereisd, wat zou betekenen dat hij de crisis niet onmiddellijk ziet verslechteren. (Reuter,AFP)