Mitsubishi geeft injectie van 700 miljoen aan NedCar

BORN, 30 JUNI. NedCar in Born is verrast door het plan van Mitsubishi Motor Company (MMC) in Tokio, één van de aandeelhouders van NedCar, om in de toekomst 700 miljoen gulden extra te investeren in de Nederlandse autofabriek. “Een aardig steuntje in de rug”, zo luidde de reactie van een NedCar-woordvoerder gisteren.

Mitsubishi-president H. Nakamura maakte de investeringsplannen eerder op de dag bekend. Volgens de NedCar-woordvoerder hebben ze nog geen officiële status. Daarvoor is eerst overleg nodig met de andere aandeelhouders.

De voornemens laten volgens de woordvoerder wel zien welke belangrijke Europese rol Mitsubishi de fabriek in Born in de toekomst toedicht. Die plaats past in de wereldwijde strategie van MMC om de produktie buiten Japan op te voeren en minder auto's uit Japan te exporteren.

NedCar is eigendom van Mitsubishi, Volvo en de Nederlandse Staat. Sinds mei loopt het nieuwe Mitsubishi-model Carisma er van de band. Binnenkort volgt een nieuwe Nederlandse Volvo, gebaseerd op hetzelfde concept als de Carisma. Tot nu toe heeft Mitsubishi 2,6 miljard gulden in NedCar gestoken.

De leiding in Born kreeg daarbij als taak de produktie op te voeren tot 200.000 auto's per jaar. Het plan voor de extra investeringen heeft betrekking op de periode daarna, waarin Born de produktiecapaciteit op zou moeten voeren om de produktie van een ander model mogelijk te maken. Bij NedCar werken 4.400 mensen. De Mitsubishi-leiding in Japan verwacht niet dat dit aantal toeneemt. (ANP)