Kohl kiest ontwerp Schultes en Frank kanselarij Berlijn

BONN, 30 JUNI. De Berlijnse architecten Axel Schultes en Charlotte Frank mogen voor 270 miljoen mark de nieuwe kanselarij in de Duitse hoofdstad bouwen. Met de bouw, die is gepland in de zogeheten 'Spreebogen', nabij de Rijksdag, wordt in 1997 begonnen. Begin 1999, als de Duitse regering en de Bondsdag naar Berlijn verhuizen, moeten de dobbelsteenvormige gebouwen van de kanselarij klaar zijn.

Kanselier Helmut Kohl moest kiezen tussen Schultes nader uitgewerkte ontwerp en een ontwerp van het uit Oost-Duitsland afkomstige architectentrio Krüger, Schuberth en Vandreike. Die concurrerende inzendingen had een jury namelijk vorig jaar december ex aequo als winnaars van een internationale competitie aangemerkt. Op verzoek van Kohl, die zich de afgelopen maanden door experts had laten adviseren (o.a. via een hoorzitting), zal Schultes nog witte hoge wanden rond de dobbelsteenachtige gebouwen plaatsen, met grote ronde gaten waardoor het licht binnenvalt. Berlijns burgemeester Diepgen (CDU) noemde die gaten gisteren alvast “de ogen van de kanselier”.

Kohl - “ik ben een oer-fan van Berlijn” - prees het ontwerp-Schultes gisteren om zijn “uitstraling”. Hij noemde het een “goede mengeling van bescheidenheid en waardigheid”, dat de belangrijke constitutionele plaats van de regering symbolyseert zonder de dominantie van de nabije Rijksdag als zetel van het parlement aan te tasten.