Italië benadeelt partners in Europese Unie met lage lire

ROME, 29 JUNI. Italië wordt er steeds vaker van beschuldigd, met name door partners binnen de Europese Unie, dat het zijn economische en politieke problemen exporteert en anderen daaronder laat lijden.

Dat Italië in het proces van Europese monetaire eenwording een remmende werking heeft omdat het zijn overheidsfinanciën niet op orde heeft, is al langer een bron van ergernis. De afgelopen maanden is daar de irritatie en soms woede bijgekomen over de lage lire, die de Italiaanse industrie een onrechtvaardig voordeel zou geven.

In de marge van de Europese top in Cannes vocht premier Lamberto Dini dit probleem uit met zijn Franse gastheer Jacques Chirac. Sinds september 1992 is de lire fors in waarde verminderd. Op zijn persconferentie dinsdag suggereerde Chirac dat een derde hiervan niet gerechtvaardigd was en alleen was bedoeld om de concurrentiepositie van Italië te verbeteren. Hij vertelde dat op het Plateau de Millevache duizenden veehouders failliet dreigden te gaan omdat hun koeien te duur zijn geworden voor de export naar Italië. “Dat is een ongezonde situatie,” zei Chirac.

Al eerder is in Frankrijk geprotesteerd tegen de lage lire. Jacques Calvet, de president van Peugeot-Citroën, heeft de Europese Commissie om compensatiemaatregelen gevraagd - tevergeefs. Ook de Franse textiel- en schoenenproducenten zijn in het geweer gekomen.

Dini reageerde direct op zijn persconferentie in Cannes. Chirac zeurt, was min of meer zijn boodschap. Hij bestreedt dat Rome tevreden is met de koers van de lire, maar constateerde dat niemand de Italianen heeft geholpen hun wisselkoers te verdedigen. Dini heeft bij herhaling gezegd dat herstel van de lire een van zijn belangrijkste doelen is, met name om te voorkomen dat de inflatie aantrekt door de duurdere importen.

Bovendien heeft Italië tussen 1980 en 1992 een tekort op de handelsbalans gehad, mede doordat de lire binnen het EMS hoger bleef dan zij binnen een vrije valutamarkt zou zijn geweest, zei Dini. “Daar hebben wij ook geen drama van gemaakt.” Hij suggereerde dat Chiracs kritiek vooral voor intern gebruik was bedoeld. Het door de Franse premier aangevoerde Plateau de Millevaches ligt in de Corzères, een agrarische regio waar Chirac jarenlang kandidaat is geweest.

Het relletje heeft veel aandacht getrokken in Italië, dat zich probeert te ontworstelen aan de rol van de kleinere broer naar Frankrijk en Duitsland. La Repubblica schreef dat Chirac zijn dossiers niet kent. De krant citeert een gezamenlijk rapport van de Franse ministeries van economie en van buitenlandse zaken. Hierin staat dat de effecten van de devaluatie de afgelopen twee jaar van de lire, de Spaanse peseta en het Britse pond vooral invloed hebben gehad op de handel met landen buiten de Europese Unie. Voor de Franse handelsbalans zijn deze devaluaties paradoxaal genoeg zelfs positief geweest, aldus het rapport. Door de algemene stijging van de exporten trok de binnenlandse vraag in deze landen aan, waardoor ook Frankrijk meer kon afzetten. Met Italië ontwikkelt de handelsbalans zich zelfs in het voordeel van Frankrijk.

    • Marc Leijendekker