Haarhuis dissonant in succes Nederlanders

LONDEN, 30 JUNI. Met twee mannen en vier vrouwen in de derde ronde is, in de breedte gemeten, Wimbledon 1995 het beste grand-slamtoernooi ooit voor het Nederlandse tennis. Gisteren voegden Jacco Eltingh, Jan Siemerink, Miriam Oremans en Kristie Boogert zich bij Brenda Schultz en Petra Kamstra, die zich woensdag al hadden geplaatst. Alleen Paul Haarhuis werd uitgeschakeld. Hij verloor in drie sets van de Australiër Mark Woodforde.

Tot nu toe waren de Australian Open van 1991 en Roland Garros in 1994 de hoogtepunten met vijf Nederlanders bij de beste 32 mannen en 32 vrouwen. In Melbourne waren dat Krajicek, Eltingh, Siemerink, Mark Koevermans en Kamstra; in Parijs Krajicek, Eltingh, Haarhuis, Schultz en Oremans.

Morgen krijgen bovendien vier Nederlanders de kans hun kunnen te tonen tegen aansprekende tegenstanders. Siemerink treft, waarschijnlijk op centre court, Boris Becker (vijf grand-slamtitels), tegen wie hij in hun onderlinge confrontaties met 1-0 voorstaat. Boogert stuit op Steffi Graf (zestien titels) en Eltingh op Mats Wilander (zeven titels), tegen wie hij met 2-0 voorstaat. Oremans, die de Oostenrijkse Melanie Schnell versloeg met 6-3 en 6-4, speelt tegen de Amerikaanse Mary-Joe Fernandez, finaliste op Roland Garros in 1993.

Richard Krajicek, die maandag als eerste geplaatste speler onderuit ging, bevindt zich inmiddels in goed gezelschap. Gisteren verloor tweevoudig Wimbledon-kampioen Stefan Edberg van een Belg. Ook Jim Courier, finalist in 1993, Michael Chang, vorige maand finalist op Roland Garros, en de Rus Andrei Medvedev sneuvelden tegen beduidend lager ingeschaalde spelers. Boris Becker, Andre Agassi en Steffi Graf wonnen probleemloos.

De 29-jarige Edberg had zijn tegenstander, als lucky loser uit de kwalificaties toegelaten tot het hoofdtoernooi, nog nooit zien spelen. Eenmaal op de baan voelde hij zich David tegenover Goliath, waarbij de reus het dit keer won. De 24-jarige Vlaming Dick Norman uit Waregem is 2.04 meter lang. De linkshandige nummer 176 van de ranglijst serveert bijna net zo hard als Greg Rusedski. Edberg kon de hoog opstuitende ballen niet verwerken, serveerde en volleerde zelf slecht en moest zich neerleggen bij een score van 6-3, 6-4 en 6-4. Courier verloor met drie keer 6-4 van de Fransman Cedric Pioline, Medvedev met 6-4, 6-3, 4-6 en 6-2 van de Amerikaan Jeff Tarango en Chang met 6-4, 6-4 en 6-4 van de Tsjech Petr Korda.

Haarhuis sloot zijn succesvolle grasseizoen - zes partijen gewonnen in drie weken - af met een 6-3, 7-6, 6-3 nederlaag tegen Woodforde. Van de beide dubbelspecialisten, met hun partners op Wimbledon als eerste en tweede geplaatst, is de Australiër het meest ervaren op gras. Haarhuis miste een kans in de tie-break van de tweede set, waarin hij twee setpunten kreeg. Zijn tegenstander werkte de eerste weg met een onhoudbare service, de tweede met een harde passeerslag die op het lichaam van Haarhuis was gericht. “Als ik die set had gewonnen, was mijn zelfvertrouwen gegroeid en was hij gaan twijfelen”, zei Haarhuis na afloop. “Nu zetten we alles op het dubbel.”

Eltingh had het zwaar tegen de Rus Andrei Olhovksy, die de hele wedstrijd uitstekend bleef serveren. Hij won, zwetend en moeizaam ademend wegens hooikoorts, met 5-7, 6-3, 6-4 en 7-6. Tot een uur voor de wedstrijd bleef iedereen hem feliciteren met zijn overwinning op Stich van dinsdag. “Deze prestatie schat ik hoger in dan mijn wedstrijd tegen Stich”, zei Eltingh. “Toen speelde ik heel goed, dit keer moest ik de partij er echt uitslepen. Dat kostte mentaal veel kracht.”

Siemerink boekte de tweede overwinning op Wimbledon uit zijn carrière. Hij versloeg de Tsjechische gravelspeler Slava Dosedel overtuigend met 6-3, 6-2 en 6-2. Het begin verliep moeizaam, maar vanaf de eerste service-doorbraak - van 4-3 naar 5-3 in de eerste set - begon zijn service te lopen en kon hij praktisch doen wat hij wilde. Siemerink, die dit seizoen onder begeleiding van zijn nieuwe coach Tjerk Bogstra veel stabieler is gaan presteren, ziet uit naar de ontmoeting met Becker. Hij is, met onder andere Agassi, een van de weinige spelers met een plusscore tegen de Duitser. Hij won in 1992 van hem in de hal in Stuttgart. “Ik kan van de baan getimmerd worden”, zei Siemerink. “Maar ik kan ook, net als Eltingh tegen Stich, in een zone terecht komen. Dan is alles mogelijk.”