González legt geen rekenschap af voor spionage

MADRID, 30 JUNI. De Spaanse premier Felipe González heeft gisteravond in het parlement geweigerd verantwoordelijkheid te nemen voor het afluisteren van prominente Spanjaarden door de geheime dienst CESID.

González onderstreepte dat noch zijn vice-premier en oud-minister van defensie Serra, noch minister van defensie García Vargas van de afluisterpraktijken wist. Hij prees beide ministers dat zij niettemin “uit loyaliteit met de regering en met mij” hun ontslag hadden ingediend.

Het optreden van González in de Cortes was door de oppositie aangevraagd om meer helderheid te krijgen in het schandaal rond de CESID, waarbij tussen 1984 en '94 zonder toestemming telefoongesprekken werden afgeluisterd van de Spaanse koning en van politici, zakenlieden en journalisten. Deze gegevens werden vervolgens de dienst uitgesmokkeld.

Volgens González was het schandaal het gevolg van “een eenmansactie” van een voormalige CESID-agent, die nu in verband met de affaire is gearresteerd. De regering zou geen opdracht hebben gegeven tot het het afluisteren en er ook niets van af hebben geweten. Hij herhaalde daarmee de argumenten die vice-premier Serra vorige week had geuit, eveneens in het parlement. González gaf geen enkele toelichting op het “complot tegen de staat”, zoals hij het afluisterschandaal eerder had genoemd.

Zowel de conservatieve oppositiepartij PP als de progressieve oppositiecombinatie IU drong tijdens het debat aan op het aftreden van het minderheidskabinet González en het houden van vervroegde verkiezingen. Ook de Catalaans-nationalistische partij CiU, wier steun voor het voortbestaan van het kabinet onontbeerlijk is, toonde zich kritisch. González moet snel duidelijk maken wat “zijn horizon en kalender” voor de komende maanden is, aldus de CiU.

Volgens het Spaanse dagblad El País is González inmiddels met de CiU-leider Pujol overeengekomen dat de verkiezingen van 1997 zullen worden vervroegd naar maart volgend jaar. De Catalaanse regio-president zou daarbij van de premier hebben geëist dat hij de vervroegde verkiezingen voor half juli bekend zal maken.