Franse kritiek op verdrag tussen VS en Japan

PARIJS, 30 JUNI. De Franse minister van handel, Christine Chauvet, heeft gisteren het akkoord over de autohandel tussen de Verenigde Staten en Japan scherp veroordeeld.

Ook op de handelswijze van de VS tegenover Japan in het conflict had zij zware kritiek. De uitspraken van Chauvet vormen de scherpste veroordeling van het akkoord tot dusver. “Unilaterale dreigementen of sancties die leiden tot bilaterale overeenkomsten waardoor landen die niet meedoen worden uitgesloten wijzen wij af”, zei Chauvet op een bijeenkomst van de werkgeversorganisatie CNPF.

De mededeling van de Japanners dat de overeenkomst niet zal leiden tot discriminatie tussen handelspartners achtte Chauvet niet relevant. Chauvet: “De Amerikanen, gesteund door een dollar die bewust ondergewaardeerd is, verschuilen zich achter de Wereldhandelsorganisatie (WTO) om de concurrentie te verstoren op een manier die net zo schadelijk is voor de wereldhandel als de laatste overgebleven handelsbarrières.”

Chauvet kondigde aan een harder standpunt in te zullen nemen in handelsconflicten met de VS en Japan omdat het stimuleren van de export een sleutelrol speelt in het streven van de net aangetreden regering van premier Juppé om de werkloosheid te bestrijden. Het vergroten van de export naar de opkomende markten in Azië, waaronder de 'Aziatische tijgers' Zuid-Korea, Singapore en Taiwan, noemde Chauvet als eerste doel van haar ministerschap.

Juist de export naar die regio vormde een reden voor de VS om het conflict met Japan aan te gaan. De Amerikaanse onderminister van handel Jeffrey Garten zei vorige week: “Een van de redenen dat we deze onderhandelingen zo serieus nemen is dat er met de toenemende ontwikkeling van Azië een enorme markt ontstaat. Sommige landen nemen handelswijzen van Japan over, maar we hebben nu een lijn getrokken om aan te geven wat acceptabel is.” Garten sprak expiliciet over Zuid-Korea en China.

In de handelsrelatie tussen de VS en Japan zijn meer potentiële bronnen voor conflicten. Maandag neemt de Amerikaanse regering een besluit over de klacht van Kodak dat de Japanse markt vrijwel ontoegankelijk is voor haar produkten. Kodak beweert dat haar aandeel van slechts 8 procent van de markt voor kleurenfilms in Japan het gevolg is van oneigenlijke handelspraktijken van het Japanse bedrijf Fuji. Fuji beheerst 70 procent van deze markt. Als de Amerikaanse regering zich achter de klacht schaart zal ze de klacht ofwel bij de WTO kunnen deponeren of, net als in het autoconflict, onderhandelingen met de Japanse regering aan kunnen gaan.

Ten tweede dreigt er een conflict over landingsrechten van luchtvaartmaatschappijen. De Japanse overheid wil geen vergunning geven aan het bedrijf Federal Express om vanuit de Filippijnen via Japan door te vliegen naar andere bestemmingen in Azië. In principe hebben maatschappijen van beide landen het recht vluchten via elkaars grondgebied door te laten vliegen naar andere bestemmingen. De Japanners uiten het bezwaar dat Federal Expressniet vanuit de VS maar vanuit een derde land via Japan wil vliegen. Half juli nemen de VS een besluit over dit conflict.